latinica  ћирилица
27/11/2019 |  13:01 ⇒ 13:02 | Аутор: СРНА

Рангел: Сарадња са БиХ је приоритет за ЕУ

Сарадња ЕУ са БиХ треба да буде приоритет за европски блок, који није комплетан без ове земље, изјавио је извјестилац Европског парламента о БиХ Пауло Рангел.
Пауло Рангел (фото: DR) -
Пауло Рангел (фото: DR)

Рангел, који је на конгресу Европске народне партије у Загребу поново изабран и за њеног потпредсједника, рекао је да Унија треба да сарађује са БиХ не само давањем финансијске помоћи у вези са избјегличком кризом у Бихаћу и у другим избјегличким камповима, него и кроз експертизу и људске ресурсе, да би помогла властима на локалном и нивоу БиХ.

- Морам нешто да кажем - ЕУ није комплетна без БиХ. Та земља је, на неки начин, лабораторија за ЕУ, јер се ЕУ односи на различитост. То је политичка ситуација и уставни статус БиХ - сарадња различитих политичких ентитета - рекао је Рангел у интервјуу порталу "Јуропиен вестерн Балканс".

Он је додао да је БиХ "нека врста уније, федерација у којој различити ентитети очигледно имају различите политичке ставове, али могу да сарађују и допринесу просперитету и благостању" народа у БиХ.

Рангел је оцијенио да је БиХ земља са "много проблема, социјалних, економских, али и политичких и уставних" и да би било "много боље да је формирање власти било могуће одмах послије избора".

"Али, сада је тај корак остварен и сматрам да треба да будемо позитивни и конструктивни и да не дискутујемо о ономе што се десило у прошлости, него да гледамо у будућност", рекао је извјестилац Европског парламента о БиХ.

На питање о "мини Шенгену" и да ли БиХ треба да му се придружи, Рангел је рекао да БиХ треба да буде дио "свих међународних напора да се олакша мобилност људи и интегрише економија, да се створи социјална кохезија широм континента и широм Балкана".

- Сматрам да је судбина БиХ да се придружи том простору. Али, увијек треба да будемо веома пажљиви - корак по корак - напоменуо је званичник Европског парламента.

Рангел је рекао да се већ састао са новим изабраним комесаром ЕУ за проширење Оливером Вархељијем и да је охрабрен његовим ставовима.

- Вјерујем да ће он дати позитиван допринос и да ће бити позитиван играч у вези са политиком проширења. Прилично сам увјерен да ће он обавити веома добар посао - закључио је Рангел.