latinica  ћирилица
27/11/2019 |  13:04 | Аутор: СРНА

Неуставан члан Правилника о исплати погребних трошкова за умрлог корисника пензије

Уставни суд Републике Српске утврдио је да са Уставом Српске и Законом о пензијском и инвалидском осигурању није у сагласности члан Правилника Управног одбора Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Српске о исплати погребних трошкова за умрлог корисника пензије.
Уставни суд Републике Српске - Фото: РТРС
Уставни суд Републике СрпскеФото: РТРС

Из Уставног суда је саопштено да је одредбом прописано да се, у случају када умрли корисник пензије има дуг према Фонду, исплата погребних трошкова умањује за тај износ лицу које је сносило погребне трошкове, а на основу потписане изјаве о пребијању.

- С обзиром на то да су питања насљеђа, а у оквиру тога и питања одговорности насљедника за дугове умрлог регулисана Законом о насљеђивању, Уставни суд је оцијенио да је доносилац акта оспореним прописивањем изашао из оквира законских овлашћења - појашњава се у саопштењу.

Уставни суд је утврдио и да са Уставом Српске, Законом о облигационим односима, Законом о комуналним дјелатностима и Законом о заштити потрошача није у сагласности одредба члана 13 став 4 одлуке Скупштине града Бањалука о
општим условима за производњу, испоруку и коришћење топлотне енергије, те да
са Уставом није у сагласности ни одредба члана 68 исте одлуке.

- Касираним одредбама прописано је да уколико корисник услуге гријања одбије да закључи уговор, а топлотна енергија се испоручује, има обавезу да у складу са прописима плаћа трошкове топлотне енергије, те да ће затвором од шест мјесеци до три године и новчано бити кажњено лице које неовлашћено користи топлотну енергију или онемогући даваоца услуге да очита утрошак - наводи се у саопштењу Уставног суда.

Уставни суд је оцијенио да је првонаведеном одредбом нарушен принцип аутономије воље уговорних страна, јер се кориснику услуге, упркос одбијању закључења уговора, а тиме и примања услуге испоруке топлотне енергије, она испоручује и наплаћује.

Уставни суд је оцијенио и да је прописивање кривичних дјела и санкција у искључивој надлежности законодавца, те да је, у складу са тим, доносилац оспорене одлуке својим подзаконским актом уређивао материју која није у његовој надлежности, чиме је повријеђено уставно начело подјеле власти.

Уставни суд није прихватио иницијативе за оцјену уставности и законитости појединих подзаконских општих аката, а донио је рјешење о спајању иницијатива за покретање поступка за оцјењивање уставности и законитости у два предмета.