latinica  ћирилица
27/11/2019 |  13:13 ⇒ 14:48 | Аутор: СРНА

Бркић: Формирање Савјета министара убрзава пут БиХ ка ЕУ

Замјеник министра иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату Јосип Бркић упознао је данас у Сарајеву предсједника италијанске парламентарне комисије за спољне и европске послове Марту Гранде о посљедњим помацима у процесу формирања Савјета министара, чим је испуњен предуслов за наставак ЕУ интеграција.
Јосип Бркић (фото:informativa.ba) -
Јосип Бркић (фото:informativa.ba)

Он је нагласио да је сада битно да БиХ ухвати корак са осталим земљама регије и што скорије стекне статус земље кандидата за чланство у ЕУ, саопштено је из Министарства иностраних послова.

- У том процесу очекујемо подршку италијанских пријатеља који ће у европским институцијама настојати да објасне посљедице које би за безбједност регије и цијеле Европе имало остављање земаља регије без перспективе чланства - рекао је Бркић.

Он је изразио задовољство посјетом делегације италијанског парламента БиХ, уз оцјену ће то бити даљи подстрек развоју односа између БиХ и Италије и гаранција за наставак неупитне подршке Италије европским интеграцијама БиХ.

Бркић је изразио је жаљење због недостатка спремности да Сјеверна Македонија и Албанија добију зелено свјетло за почетак преговора са ЕУ, изразивши наду да та дестимулирајућа одлука неће озбиљно угрозити процес интеграције регије.

Он је упозорио да уколико се ЕУ јаче не ангажује у регији, постоји опасност да ојача утицај других земаља на том подручју.

Говорећи о мигрантској кризи, Бркић је рекао да не треба доводити у питање хуманост грађана БиХ и додао да је ријеч о проблему који је увезен у БиХ, те да се коначно рјешење налази у ЕУ, односно јачој контроли границе између Турске и Грчке одакле долази већина миграната на такозвану медитеранску руту.

Током састанка гости су се интересовали за ситуацију у вези мигрантске кризе, истичући да Италија путем својих хуманитарних организација пружа помоћ подручју Бихаћа, а и јавност је преко медија доста упозната о изузетно тешкој ситуацији у том дијелу БиХ.

Делегација италијанске парламентарне комисије за спољне и европске послове, коју предводи Гранде, борави у БиХ због учешћа на конференцији "Италија и БиХ: Балкан и ЕУ кроз вијекове - 155 година од отварања првог Генералног конзулата Италије у Сарајеву", која ће бити одржана сутра и прекосутра у хотелу "Холидеј".