latinica  ћирилица
27/11/2019 |  13:18 ⇒ 14:05 | Аутор: РТРС

Откривен узрок земљотреса у региону

Скорашње ерупције вулкана у Италији ослободиле су велику количину енергије, што је довело до тога да сукобљени тектонски блокови усљед таласа енергије покушавају да задрже своје равнотежно стање, објаснио је директор Геолошког завода Србије Драгоман Рабреновић.

Нагласио је да због тога долази до таласања и љуљања једног блока, односно земљотреса

Рабреновић је подсјетио да су земљотреси испољени процеси на површини земљине коре, да су краткотрајни и брзи, а дешавају се када дође до ослобађања одређене количине енергије која се акумулирала у дубљим слојевима земљине коре.

Он каже да линије сукобљених тектонских плоча могу да укажу на могуће процесе и додаје да подручје код Драча припада јужној јадранској плочи, која је тектонски обликована у најмлађем дијелу геолошке историје.

- Она је данас врло сеизмички активна - напомиње саговорник Н1.

Показујући мапу историје потреса у региону, директор Геолошког завода указује да су се најјачи земљотреси јачине од пет до седам Рихтера догодили на истој линији. Додаје, међутим, да су се одатле преселили у подручје Невесиња, што су, како каже, зоне високог крша гдје се формирају висока напонска стања.

Извор: rs.n1info.com