latinica  ћирилица
27/11/2019 |  13:50 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Еразмус пројекти - прилика за модернизацију студија

Пројекти Еразмус плус СВНЕ које финансира ЕУ су одлична прилика за побољшање капацитета универзитета, али и за размјену студената и наставника са универзитетима у Европи, рекао је директор канцеларије Еразмус плус у БиХ Суад Мухибић.

Мухибић је навео да ће данас у Бањалуци представити 12 пројеката који се баве модернизацијом и развојем студијских програма, а који су финансирани средствима ЕУ.

- Циљ нам је да кроз размјену искустава уочимо сегменте које је потребно побољшати како би пројекти били што ефикаснији - рекао је Мухибић.

Он је напоменуо да је позив за пријаву нових пројеката отворен прије неколико седмица, те да у наредних неколико мјесеци очекују нове приједлоге.

- Ово је изузетна прилика да пројектним активностима побољшамо капацитете универзитета, јер је буџет за Еразмус пројекте удуплан за западни Балкан, те имамо много могућности да наше универзитете модернизујемо у складу са најбољим европским праксама, али и да студентима омогућимо да студирају у Европи - указао је Мухибић.

Мухибић је рекао да буџет за један Еразмус пројекат, у којем учествује око 10 пројектних партнера из седам земаља, износи од пола до милион евра.

- Могућности су велике, како за набавку опреме за универзитете с циљем проширења капацитета, тако и за размјену студената и професора - рекао је Мухибић.

Проректор за међународну и међуентитетску сарадњу Универзитета у Бањалуци Биљана Антуновић рекла је да овај универзитет има 89 успјешно реализованих, а тренутно реализује 15 пројеката.

- У посљедњем позиву одобрена су нам три пројекта, те ћемо на данашњем састанку са колегама који су модернизовали одређене студијске програме размијенити искуства - рекла је Антуновићева.

Дарко Голић, координатор пројекта "Јачање стратегије медицине бола у земљама западног Балкана", рекао је да овај пројекат има за циљ да побољша додипломску, али и постдипломску наставу у области медицине бола.

- Бол као најчешћи симптом није довољно заступљен у наставним програмима, како на факултету, тако и током специјализације, јер му је посвећено само пет часова - рекао је Голић.

Голић је навео да су у оквиру пројекта додијељена средства за набавку опреме за симулациони центар, те је Медицински факултет Универзитета у Бањалуци добио најсавременију опрему за све интервентне процедуре у терапији бола, вриједну око 45.000 евра.