latinica  ћирилица
27/11/2019 |  13:52 ⇒ 17:06 | Аутор: СРНА

Опредјељење Српске о НАТО није угрожено (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да велика већина људи у Републици Српској вјерује у оно што он ради и да треба да буду сигурни да опредјељење Републике Српске у вези са НАТО алијансом није угрожено.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Додик је рекао да поштује одлуке Народне скупштине Републике Српске, за разлику од предсједника СДС-а Мирка Шаровића.

Српски члан Предсједништва БиХ је истакао да ниједне ријечи о НАТО интеграцијама не постоји у документу Програм реформи, него постоји сарадња и партнерство.

- Имали смо искуства Србије када смо то радили, ни мање ни више од онога што је Србија у пројекту с тим - рекао је Додик новинарима у Невесињу.

Коментаришући чињеницу да СДС и ПДП на Комисији за именовање нису дали подршку кандидату за предсједавајућег Савјета министара Зорану Тегелтији, Додик је рекао да су се они опредијелили за то кроз своје опозиционе дјеловање и да је важно да се коначно заврши формирање власти и због некоректног понашања СДС-а и ПДП-а, али и других ствари везаних за развојне пројекте.

- Република Српска и ја као члан Предсједништва у име ње нисмо били спремни да дамо наша базична опредјељења као што је војна неутралност. Поштујем договор који каже да то ступа /Програм реформи на снагу избором Савјета министара - рекао је Додик.

Он је додао да земље које нису чланице НАТО-а с том организацијом имају неки облик сарадње, као што БиХ има Партнерство за мир и ИПАП који се не доводи у питање.

- Та сарадња није ни била прекинута, али крајем ове године ти споразуми истичу и било је потребно ући у неки нови договор. Очекујем и договор је да ће тај документ бити прихваћен онако како је написан, а то је План реформи, и да неће служити ни за какво активирање било чега - рекао је је Додик.

Он је додао да су СДС и ПДП у Савјету министара девет пута с дневног реда скидали понуђени Национални акциони план, али да никад га нису одбили "што имплицира на могућност да су они остали у Савјету министара да би га усвојили".