latinica  ћирилица
27/11/2019 |  14:08 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

У Републици Српској регистроване 132 особе обољеле од ХИВ-а/АИДС-а

У Републици Српској до сада су регистроване 132 обољеле особе од ХИВ-а/АИДС-а, саопштено је из Института за јавно здравство Српске.
Тестирање - Фото: илустрација
ТестирањеФото: илустрација

Од укупног броја регистрованих, од 1. децембра прошле године до данас је пријављено укупно десет новообољелих, од којих пет са ХИВ-ом и пет од АИДС-а.

Међу обољелима је осам мушкараца и двије жене, наводи се у саопштењу. У овом периоду пријављена су четири преминула пацијента од АИДС-а, док су до сада од посљедица ове болести у Републици Српској умрле 24 особе.

Из Института наводе да се на Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци антиретровирусном терапијом лијечи 60 особа које живе са ХИВ-ом/АИДС-ом.

Институт за јавно здравство Републике Српске ће, поводом Свјетског дана борбе против сиде, у недјељу, 1. децембра, организовати бесплатно савјетовање и тестирање на ХИВ у Центру за добровољно и повјерљиво савјетовање и тестирање у Институту у Бањалуци, те у регионалним центрима у Источном Сарајеву и Требињу.

Савјетовање и тестирање биће организовано од 12.00 до 20.00 часова, саопштено је из Института.

- Тестирање је повјерљиво, анонимно и бесплатно, и није потребан никакав документ, нити упутница од надлежног љекара - наводи се у саопштењу.