latinica  ћирилица
27/11/2019 |  14:36 ⇒ 17:29 | Аутор: СРНА

Струја у Српској никада неће бити скупља него у ФБиХ

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да струја у Српској за привреднике и грађане никада неће бити скупља него у Федерацији БиХ.

- Већ смо се изборили да наша цијена за привреду буде много нижа него у Федерацији. Струја за привреду у Српској је 35 евра по мегават-часу - рекао је Вишковић током скупштинске расправе о Приједлогу закона о измјенама и допуни Закона о порезу на доходак, чији је циљ да се подстакне развој тржишта добровољног пензијског осигурања као посебног облика дугорочне намјенске штедње.

Вишковић је додао да ће Влада настојати да етапно долази до повећања цијене струје, али да ће у сваком моменту бити јефтинија него у Федерацији.

Реплицирајући на опозиционе наводе "да ништа није урађено и да власт ради популистички", премијер је истакао да Српска даје више од 30 милиона КМ подстицаја за запошљавање, те да је у Републици рекордна запосленост са више од 267.000 радника.

Он је рекао и да подстицаји за новопријављене раднике дају добре резултате, те да се издвајају вишемилионска средства за младе до 35 година за отпочињање властитог бизниса.

Вишковић је нагласио да Влада Српске редовно измирује све обавезе.

- Ми смо можда урадили и више него што се могло у овим условима - рекао је Вишковић.

Он је нагласио да се плате и пензије у Српској континуирано повећавају у складу са реалним изворима, те да би свако волио да то буде више.

- Издвојити 70,80 милиона КМ за спровођење сета закона који је јуче размотрен и којим ће бити повећане плате радницима у управи, просвјети, култури, високом образовању, МУП-у и правосуђу, није популистичко дјеловање Владе Српске како тврди опозиција - рекао је Вишковић.

Он је нагласио да Влада Српске и надлежне републичке институције на уставан и законит начин и даље раде на ревизији диплома запослених у јавној управи.

"Раде се провјере диплома око 35 запослених, а ових дана ће се провјеравати и сљедећа група. Биће санкционисано гдје год буде установљено да је диплома лажна", рекао је Вишковић.