latinica  ћирилица
27/11/2019 |  14:39 ⇒ 15:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Пицула изабран за извјестиоца ЕП за западни Балкан

Хрватски европарламентарац, Тонино Пицула, именован је за извјестиоца Европског парламента за препоруке о западном Балкану уочи самита у Загребу, у мају 2020.
Тонино Пицула (фото: hr.n1info.com) -
Тонино Пицула (фото: hr.n1info.com)

Пицулина улога ће, како се наводи, бити израда препорука ЕП Савјету и Комисији са циљем отварања претприступних преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом и давања новог замаха процесу проширења, саопштено је у сриједу у Стразбуру, преноси Хина.

Једна од главних тема и изазова којима ће се се Пицула бавити у овом извештају биће проналажење консензуса у Савјету, а у погледу процеса ширења на земље западног Балкана, најављено је у саопштењу.

Додаје се да је циљ извјештаја и анализирати и одговорити на нове предлоге за реформу политике проширења.

- Расправе о реформи не смеју зауставити процес. Земље треба да буду оцењене индивидуално, на основу индивидуалних заслуга и постигнућа. Црна Гора је, на примјер, предводник тог процеса и очекујем да се остварени резултати и уложени напори признају, те затворе претприступни преговори током овог мандата - рекао је Пицула.

Навео је да ће у сарадњи са свим земљама западног Балкана и ЕУ институцијама, понудити сет конкретних препорука које ће омогућити уклањање блокада и коначно отварање преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом, већ у Загребу.

Такође, циљ је давање новог замаха процесу проширења у овом мандату ЕУ институција.

Пицула је оцијенио да је француски предсједник Емануел Макрон учинио грешку када је блокирањем отварања преговора за Сјеверну Македонију и Албанију успио нешто што није планирао – вратио је питање проширења у фокус расправе на европски ниво.

- Најбоље се то видело у данашњем говору нове председнице Урсуле фон дер Лајен која је у свом обраћању јасно поручила да врата ЕУ остају отворена и ту тему истакла одмах на почетку свог говора - закључио је Пицула.