latinica  ћирилица
27/11/2019 |  14:53 | Аутор: СРНА

Упућен приједлог за изручење БиХ Османа Османовића

Тужилаштво БиХ поднијело је данас Министарству правде БиХ приједлог за упућивање молбе правосудним институцијама Србије за изручење некадашњег припадника такозване Армије БиХ Османа Османовића, осумњиченог за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима у Горњем Рахићу на подручју Брчког.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Османовићево изручење у БиХ тражи се јер су злочини почињени на територији БиХ, гдје су жртве држављани БиХ, докази и свједоци се налазе у БиХ, а осумњичени је држављанин БиХ.

Из Тужилаштва БиХ саопштено је да Посебно одјељење за ратне злочине ради на предмету који се односи на Османовића, ухапшеном 23. новембра на прелазу Сремска Рача између БиХ и Србије.

Османовићу је било одређено полицијско задржавање до 48 часова, а Виши суд у Београду му је 25. новембра, на приједлог Тужилаштва Србије за ратне злочине, одредио притвор због основа сумње да је починио ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Брчког.

Османовић је осумњичен да је током љета 1992. године у логору "Расадник" у Горњем Рахићу на подручју Брчког, као припадник Хрватског вијећа одбране, касније такозване Армије БиХ, заједно са више припадника те јединице наносио повреде, мучио, злостављао и застрашивао цивиле и заробљене припаднике Војске Републике Српске.