latinica  ћирилица
27/11/2019 |  15:33 ⇒ 15:41 | Аутор: СРНА

Ђура Јакшић - писац, пјесник, сликар, боем....

Велики српски писац и сликар Ђура Јакшић преминуо је 28. новембра 1878. године - био је најизразитији представник романтизма у српској књижевности и један од најдаровитијих српских сликара 19. вијека.
Ђура Јакшић - Фото: Wikipedia
Ђура ЈакшићФото: Wikipedia

Писао је родољубиве, сатиричне и социјалне лирске и епске пјесме.

Сликарство је учио у Сегедину, Темишвару, Пешти, Великом Бечкереку /Зрењанин/, Бечу и Минхену. Потом је био учитељ у многим мјестима у Србији и предавао цртање у Крагујевцу, Пожаревцу и Јагодини.

Ђуру Јакшића су његови савременици описивали као - страственог, маштовитог, са пламеним емоцијама, те бунтовног и слободољубивог.

Писао је романтичарске пјесме о слободи и стиховане лирске исповијести.

Пјесме "На Липару", "Поноћ", "Мила", "Падајте, браћо", "Отаџбина", "Ја сам стена", "Ноћ у Горњаку" спадају у врх српске романтичарске поезије.

Ђура Јакшић написао је и драме у стиховима "Сеоба Србаља", "Јелисавета, књегиња црногорска" и "Станоје Главаш" те око 40 приповједака.

Јакшић је био боем. Дане и ноћи проводио је у београдским кафанама. Упркос туберкулози писао је и сликао.

Сахрањен је на старом Ташмајданском гробљу. Након што је 1886. године отворено Ново гробље у Београду, његове мошти пренесене су тамо.

Ђура Јакшић спада међу најзначајније српске пјеснике, приповједача, сатиричаре и сликара 19. вијека. Његова дјела су незаобилазан дио школских уџбеника и лектира у многим школама у Србији и региону.