latinica  ћирилица
27/11/2019 |  15:35 ⇒ 15:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Китаровић у Мостару: Нећу стати док Хрвати у БиХ не буду равноправни

Предсједница Колинда Грабар-Китаровић изјавила је данас у Мостару да неће стати док Хрватима у БиХ не буде обезбијеђена равноправност, која им припада уставно и историјски.
Колинда Грабар Китаровић у Мостару - Фото: Анадолија
Колинда Грабар Китаровић у МостаруФото: Анадолија

Китаровић, која је у трци за још један мандат на Пантовчаку, рекла је да је током садашњег мандата “радикално преокренула политику Хрватске на међународној сцени“, као и да ће брига о Хрватима у БиХ остати њена државна политика.

Грабар Китаровић је у Мостару присуствовала свечаној академији поводом прве годишњице дјеловања Удружења босанско-херцеговачких Хрвата “Прстен БиХ“.

До радикалног преокретања политике Хрватске на међународној сцени, како је објаснила, дошло је захваљујући њеним равноправним разговорима са свјетским вођама у којима је увијек заговарала права Хрвата, конститутивног народа Босне и Херцеговине.

Поновила је да Хрвати имају двије домовине – Хрватску и Босну и Херцеговин.

- Али, ми смо једна душа и један народ, и зато нећу стати док се вама Хрватима Босне и Херцеговине не осигура оно што вам припада историјски, политички и према Уставу БиХ, а то је пуна равноправност и остваривање свих ваших права као конститутивног народа - рекла је Китаровић.

Поручила је да хрватском народу у Босни и Херцеговини више нико други не смије да бира представнике.

- Варају се они који мисле да ће Хрвати поклекнути и да ће нестати из Босне и Херцеговине, неће. Ја ћу уз вашу помоћ бити гарант да се неће поновити занемаривање Хрвата у БиХ као у оних предугих 15 година моје двојице претходника. То је кључно питање наше националне вјеродостојности, опстанка, нашег развоја и будућности - навела је Китаровић.