latinica  ћирилица
27/11/2019 |  15:39 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Грађани Бањалуке, Београда и Новог Сада повезани нераскидивим везама (ФОТО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је након састанка са градоначелницима Београда Зораном Радојичићем и Новог Сада Милошем Вучевићем у Београду да су грађани ова три града, односно Србије и Српске повезани нераскидивим породичним и пријатељским везама, те да тај сплет изузетних односа треба додатно унаприједити и да су они томе посвећени.

Радојичић је на заједничкој конференцији за новинаре након састанка указао да се први пут градоначелници три српске пријестонице и три важна града састају у овом формату и разговарају о моделима сарадње.

- Ми смо град побратим и са Београдом и са Новим Садом, али је изузетно важно да и на овакав начин комуницирамо и договорили смо се да наставимо у овом формату већ наредне године - рекао је Радојичић и најавио нове састанке за почетак 2020. године у Новом Саду, а половином наредне године у Бањалуци.

- Нови Сад је европска пријестоница младих и европска пријестоница културе и помагао је Бањалуци у кандидатури за европску пријестоницу културе. Очекујемо да наредни састанак буде у Новом Саду са овом тематиком, а истовремено пружамо подршку Београду за зелену пријестоницу Европе - рекао је Радојичић.

Он је оцијенио да је 2019. година за Бањалуку била добра, развојна година, у којој се реализовао низ значајних инфраструктурних пројеката и нагласио да се нада да ће тако бити и наредне године.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао је да изузетно цијени оно што градоначелници Бањалуке и Новог Сада раде за своје градове.

- Ценим их и као политичаре и људе који веома одмерено, а принципијелно воде политику и воде свој посао - рекао је Радојичић.

Он је пренио да је своје саговорнике упознао о кандидатури Београда за зелену пријестоницу Европе 2022. године, поручивши да примарни циљ није побједа него опште унапређење живота грађана.

Радојичић је навео да је током разговора било ријечи и о буџетима, те да сва три града имају значајно веће буџете него раније.

- И то је са једне стране велики допринос Србије, а са друге стране велики допринос Српске. Обратили смо пажњу да једноставно појединци, грађани Новог Сада, Бањалуке треба да осете то и да, осим великих инфраструктурних пројеката који индиректно утичу на квалитет живота, морамо унаприједити живот сваког појединца - поновио је Зоран Радојичић.

Он је навео да ће састанци овог профила и размјена искустава бити настављена у интересу грађана сва три града.

Вучевић је захвалио градоначелнику Београда због иницијативе да буде одржан састанак градоначелника три највећа српска града, изразивши наду да ће се тако ријешавати суштински важне ствари.

- Оно што је добро јесте да нико нема скривене карте, него да поделимо и добре и лоша искуства. Заједнички закључак је да, осим инфраструктуре, грађани морају да осјете бољитак у свакодневном животу и да осете бригу о њима и разумевање за свакодневицу - рекао је Вучевић.