latinica  ћирилица
27/11/2019 |  17:21 ⇒ 17:24 | Аутор: СРНА

Српској листи свих десет посланичких резервисаних мјеста

Централна изборна Комисија самопроглашеног Косова објавила је данас званичне резултате ванредних праламентарних избора на Косову и Метохији који су одржани 6. октобра.
Српска листа - Фото: РТРС
Српска листаФото: РТРС

Највише гласова освојило је Самоопредјељење Аљбина Куртија 26,27 одсто, слиједи Демократски савез Косова Исе Мустафе 24,55 одсто, Демократска партија Косова Кадрија Весељија 21,23 одсто, коалиција Алијанса за будућност Косова-Социјалдемократска странка /Рамуш Харадинај-Шпенд Ахмети/ 11,5 одсто и Алијанса за Ново Косова НИСМА /Беџет Пацоли-Фатмир Лимај/ пет одсто.

Српској листи припало је свих десет посланичких резервисаних мјеста за српску заједницу чиме је постала пета по снази политичка парламентарна партија на Косову и Метохији.

Предсједник ЦИК-а Ваљдете Дака рекла је на конференцији за новинаре да су коначни резултати избора званични јер више нема ниједне жалбе Изборном панелу или Уставном суду Косова.

На основу броја освојених гласова носилац листе Самоопредјељења Аљбин Курти је у складу са Уставом Косова стекао право да буде мандатар за састав нове привремене Владе Косова.