latinica  ћирилица
27/11/2019 |  18:50 ⇒ 28/11/2019 | 08:21 | Аутор: РТРС

Влада помаже санацију објеката у Невесињу

Након серије потреса у Невесињу, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик са представницима општине обишао је локације, на којима је причињена материјална штета. Санацију објеката Влада ће помоћи са 100.000 КМ. Блажи земљотрес, јачине 2,7 степени по Рихтеру, забиљежен је и рано јутрос, 23 километра сјевероисточно од Невесиња.

Екипе ватрогасаца, радника Електродистрибуције и грађевинских фирми и данас санирају штету од земљотреса. Мјештани су на опрезу. Истичу да су се у први мах много уплашили јер су имали осјећај да се зграде руше.

Наводе да је санација штете у току, те очекују ускоро потпуну употребљивост објеката.

Подршку грађанима дао је и српски члан Предсједништва БиХ, који је са представницима општине обишао оштећене објекте. Помоћ Владе од 100.000 КМ, биће одмах усмјерена у ургентну санацију објеката.

- Дошли смо овдје да пошаљемо поруку добрим људима Невесиња да смо с њима. Већ данас ће Влада Српске уплатити 100.000 КМ општини како би могли ургентне ствари да поправе. Након процјене штете сјешћемо и договорити шта је потребно да дође до санације. Доћи ћемо до свакога човјека који је имао штету - рекао је Додик.

Уз помоћ Владе, биће санирани сви школски објекти у Невесињу.

- Очекујемо да ћемо током дана или најкасније сутра, све санирати. Оно што још радимо на терену јесте снимање стања у школским објектима. Према информацијама које смо добили, сви школски објекти су безбједни за наставу и ми ћемо на сједници Штаба за ванредне ситуације ићи са приједлогом да се сутра крене са наставом - навео је Миленко Авдаловић, начелник општине.

Српски члан Предсједништва БиХ, на састанку са представницима општине, обећао је у наредној години вишемилионску подршку Српске инфраструктурним пројектима на подручју Невесиња.

Договорена је реконструкција магистралних путева, уређење саобраћајница у градском дијелу општине и приградским насељима.

Додик је навео да за завршетак пројекта пречистача воде, вриједног 1,6 милиона евра, недостаје 400.000 евра, и обећао да ће и та средства бити обезбијеђена до фебруара.

За реконструкцију Музичке школе, Влада ће обезбиједити 300.000 КМ, а обнова ће почети на прољеће.