latinica  ћирилица
27/11/2019 |  19:03 ⇒ 28/11/2019 | 00:49 | Аутор: РТРС

Какав је план Владе за наредну годину мандата?

Уочи годишњице почетка мандата Владе Републике Српске, сумирани су резулати рада актуелног сазива. За премијера Радована Вишковића кључни су повећање плата и пензија и подршка запошљавању. За предсједницу Републике Српске Жељку Цвијановић финансијска и институционална стабилност. У другу годину мандата, Влада би требало да уђе са планом за инвестиције, од милијарду КМ.

18. децембар датум је годишњице актуелног сазива Владе. Уочи тог дана, Вишковић као главне успјехе наводи стимулацију повећања плата, први пут издвајање више од 30 милиона за запошљавање, спасавање узгајивача товне јунади са два милиона, али и подстицај за самозапошљавање младих, за шта је издвојено око четири и по милиона КМ.

- За сваког новог запосленог радника у реалном сектору у Републици Српској, послодавцима је обезбијеђен поврат пореза и доприноса у нивоу годину дана - наводи Вишковић.

Премијер Српске није задовољан ситуацијом у јавним предузећима, па ће Влада у наредном периоду тежити ка изналажењу модела, по којем би она доносила у буџет значајнија средства. Током ове године привреда у Српској трпила је повећање цијена електричне енергије, али као успјех издваја чињеницу да је киловат за привреду у Српској за 15 евра јефтинији од киловата за привреду у Федерацији.

Његов експозе обиљежила је изјава да здравство крвари. То крварење било би заустављено, каже Вишковић, да су други органи власти у БиХ формирани кад и Влада Српске. С обзиром на такву ситуацију, Влада здравство планира да спаси пребацивањем здравствених институција на трезорски систем пословања и законско раздвајање осталих трошкова од трошкова за плате.

- Желимо да доведемо менаџмент тих здравствених установа, да кажемо "господо добијате новац за бруто плату и тако ћете морати да исплатите, све друго је кривично дјело" - наглашава Вишковић.

За предсједницу Републике најважнија је финансијска и институционална стабилност те сарадња Владе са локалним нивоима власти. Очекује наставак сарадње са социјалним партнерима који би требало да допринесе планираном додатном повећању плата и пензија.

- Имамо упорно веће приходе него што смо планирали, ту немамо на шта да се пожалимо. Друга ствар, Влада је на себе преузела повећање плата и пензија. Све иде у корак са оним како су обећали, повећања се дешавају током цијеле године. Од почетка године иде и редовно усклађивање пензија. Очекивано је око три одсто - истакла је Цвијановићева.

Наредну годину у Српској обиљежиће инвестиције, за шта је наредној години најављено милијарду КМ. Влада ће ускоро јавности представити план.

- СНСД-ова политика, заједно са коалиционим партнерима, обезбиједиће Републици Српској у идућој години преко милијарду КМ инвестиција. Тај списак свих појединачних инвестиција биће веома брзо сачињен - најавио је Милорад Додик, предсједник СНСД-а.

Годишњицу мандата обиљежиће припреме буџета за наредну годину. Када је ријеч о плановима, предсједник Владе најавио је финансирање набавке уџбеника за ђаке из породица са троје и више дјеце током основношколског образовања, али и за ђаке из породица у стању социјалне потребе, те побједнике на републичким такмичењима.