latinica  ћирилица
27/11/2019 |  19:13 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Српска прати модерна рјешења за информациону безбједност

У Бањалуци је отворена Конференција о информационој безбједности "Инфосек 2019". Ријеч је о скупу који окупља стручњаке из области безбједности информационих технологија, произвођаче, представнике компанија и институција, који размјењују искуства о заштити оперативних система.

У неколико потеза данас се може прекинути напајање електричном енергијом, украсти лични или пословни подаци.

Иако имају много предности, информационе технологије су рањиве, и зато посао на њиховој заштити није пројекат, него континуитет.

- Јако је доста инцидената локално. Жеља нас је да се неким стандардима и законима, попут ГДП регулативе, уведу такви процеси и код нас - наводи Далибор Ратковић, директор компаније "TG SEC".

Главна тема овогодишње конференције је сигурност оперативних мрежа, посебно оних које се користе у индустрији.

- Наравно да је у интересу институција, а опет с аспекта заштите грађана и привреде, да пратимо ова модерна рјешења када је у питању информациона безбједност. Осим тога, сваки догађај ове врсте који се дешава у Српској, данас у Бањалуци, показује да смо и ми на мапи модерног свијета који прати одређене трендове, иде укорак с оним што су трендови новог доба - рекла је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

"Инфосек" ове године окупио је више од 100 учесника, међу којима су компаније из области информационих технологија, банке и институције. Организатор конференције је компанија Телегруп.