latinica  ћирилица
27/11/2019 |  19:21 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Дрвар штити географско поријекло дрењине

Први кораци ка заштити географског поријекла дрењине утврђени су у Дрвару, на састанку више од 20 прерађивача и представника ресорног министарства Српске. Пројекат подразумијева брендирање слатких производа од дрварске дрењине.

Дрењина као амбасадор дрварског краја шанса је за развој, а брендирање слатких производа од великог је значаја за 50 локалних прерађивача.

- Не може свако правити пекмезе, имбере, сокове, ракију и онда каже како је дрварска. Није дрварска - каже Ђуро Пећанац, село Врточе код Дрвара.

Након 20 година од повратка Срба у ове крајеве и 18 година манифестације Дани дрварске дрењине, први корак је брендирање сирупа од дрењине и традиционално припремљеног ручно мућеног пекмеза.

- Ја се надам да ћемо у наредних десет дана на новом састанку дефинисати ко ће од локалних произвођача бити носилац тих активности како бисмо кренули у ту процедуру - рекла је Душица Рунић, начелница општине Дрвар.

Горан Бурсаћ, савјетник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске наглашава да је брендирање дрварских производа шанса за све произвођаче дрењине у Дрвару да имају аутентучан производ, заштићен, да могу да освајају нова тржишта и, како каже, шанса да зараде више новца од дрењине и створе боље услове да остану да живе на овим просторима.

Након брендирања слатких производа, које финансира Влада Српске, произвођачи кажу да је неопходно заштити и дрварску ракију од дрењина.