latinica  ћирилица
27/11/2019 |  19:28 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Радници охрабрени најављеним повећањем плата

Свјетлана Петровић дефектолог је у ОШ "Доситеј Обрадовић" у Добоју. На основу скупштинске расправе, израчунала је колико ће плата бити већа од јануара.

- Тренутно стручни сарадници имају платни коефицијент 10,9, а предвиђа се повећање од неких седам одсто. Отприлике то дође неких осамдесетак КМ, у односу на овај износ који сададобијам - каже Петровићева.

Повећање плата очекују и запослени у управи и правосуђу, високом образовању и МУП-у.

Ведран Бојановић годину и по ради као полицијски службеник. Каже да је посао полицајца пун изазова, па би повећање плата требало додатно да их мотивише.

- Расположење је такво да полицијски службеници са једном великом вољом очекују повећање плата, с обзиром да је материјални статус такав какав јесте, али неколико година уназад било је неколико повећања и ово у наредном периоду што ће бити ће добро доћи - истиче Бојановић.

Иако охрабрени повећањем, синдикати у просвјети сматрају да је још велика разлика у платама између њих и осталих буџетских корисника.

- Оно што синдикат образовања, науке и културе Српске константно тражи јесте изједначавање платних коефицијената са осталим буџетским корисницима - навела је Божица Глигорић, представник Синдиката образовања, науке и културе.

Предраг Пашић, просвјетни радник каже да запослени у просвјети већ десетак година покушавају да сустигну проценат осталих буџетских корисника, и како каже, нада се да ће у наредном периоду, уз напоре и ангажовање свих, тај циљ бити и остварив.

Предвиђено је да плате буџетским корисницима буду повећане од пет до 20 одсто, за шта је у буџету за наредну годину планирано 70 милиона КМ.