latinica  ћирилица
27/11/2019 |  21:34 ⇒ 28/11/2019 | 08:53 | Аутор: РТРС

Радмановић: Програмом реформи заустављен пут БиХ ка чланству у НАТО (ФОТО/ВИДЕО)

Много је разлика између АНП-а и Програма реформи који је недавно усвојен, а основна је да је Програмом реформи заустављен пут БиХ ка чланству у НАТО, рекао је замјеник пресједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић, гостујући у нашој емисији "Телеринг".
Радмановић у Телерингу - Фото: РТРС
Радмановић у ТелерингуФото: РТРС

Радмановић је рекао да постоји много разлика између Годишњег националног плана /АНП/ којем се Република Српска противила и усвојеног Програма реформи БиХ у којем је уважен став Српске о војној неутралности.

- АНП је представљао 165 страница реформи посвећених првенствено корацима за улазак у НАТО, против чега смо ми били, плус безбједносну причу у оквиру тога, као што је реформа полиције, те низ других ствари - рекао је Радмановић.

Он је напоменуо да се против АНП-а нису бунили представници Републике Српске који су у протеклом периоду чинили власти на нивоу БиХ, него да су тек са промјеном власти и ставом српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика почели да се буне, али не да сруше АНП, него да га скину са дневног реда Савјета министара.

Радмановић је навео да у Програму реформи БиХ нема реформе полиције унутар ентитета и кантона, а камоли у цјелини, као и да овај документ не прејудицира чланство у НАТО-у.

- Представници Српске нису могли да прихвате чвршћу сарадњу са НАТО-ом од већ постојеће, јер их је на то обавезивала Резолуција о војној неутралности Народне скупштине Републике Српске - каже Радмановић и додаје да не постоји могућност да члан предсједништва БиХ Милорад Додик дигне руку и подржи било какв корак ка НАТО.

- И зато су они то прихватили до неке друге ситуације. Зато нема АНП-а и није активиран МАП. Ни на једној од 25 страница Програма реформи не спомиње се МАП. Ако се каже да се неће прејудицирати чланство у НАТО, онда се ни може прејудицирати ни Акциони план за то чланство - истакао је Радмановић.

Говорећи о критикама које долазе од челника опозиционих странака у Српској, Радмановић је оцијенио да опозиција, која није гласала за Резолуцију Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности, сада испада велики бранилац те резолуције.

- Они су говорили да АНП није проблем и да су спремни да га прихвате, а сада када ми то нисмо усвојили, опет је проблем. Признају да нису прочитали Програм реформи БиХ, љуте се на Додика што то не могу прочитати, а онда кажу да је нешто потписано. Додик је био за то да им се да тај документ да га прочитају, али није могао то урадити због одлуке Предсједништва БиХ - рекао је Радмановић.

Он је додао да ће опозиција одустати од напада на власт када прочита Програм реформи БиХ који ће бити јаван до краја мјесеца, односно када буде формиран Савјет министара.

Он је истакао да се у вези са Програмом реформи БиХ поклапају приче опозиције у Српској и дијела сарајевских политичара.

- То није тешко објаснити. Чврста Република Српска још је проблем неких политичких кругова у Сарајеву. Нажалост, на сличан начин размишља и један број политичара из Српске. Тешко је разумјети кад неко из Српске ради против ње. Они не прихватају Српску и мимо Устава се труде да раде против ње, зато се Младен Иванић похвалио /преносом надлежности Републике Српске на ниво БиХ/ и зато Мирко Шаровић каже да неће слушати институције Републике Српске - нагласио је Радмановић.

Он је подсјетио да су бошњачки политичари постављали АНП као услов за договор о формирању власти, али су на крају схватили да нико нема користи од тога што нема Савјет министара, те да нико осим неколико појединаца нема користи од тога што је Савјет министара оволико у техничком мандату.

Радмановић је подсјетио да политичке партије из Републике Српске имају три министра и три замјеника министара и напоменуо да ће њихова имена бити позната у наредних 10 дана.