latinica  ћирилица
27/11/2019 |  21:52 | Аутор: РТРС

Хуманитарно вече Удружења "Мрвице" за набавку медицинске опреме

У Бањалуци је вечерас одржано хуманитарно вече с циљем прикупљања новца за набавку ласера и потребне опреме која ће терапијским третманима спријечити оштећење или потпуни губитак вида код пријевремено рођене дјеце, за шта је потребно око 92.000 КМ.

Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце у Српској "Мрвице" вечерас су у Бањалучком хотелу Босна организовали донаторску вече "Сањам свијет, видим свијет" са циљем прикупљања средстава за куповину офталмолшке опреме за специјалистичке прегледе у Универзитетско-клиничком центру за пријевремено рођене бебе.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић навео је да је у Српској, у односу на укупан број порода, 12 одсто пријевремено рођене дјеце.

- Срећан сам што вечерас учествујем у овој хуманитарној акцији. Морамо помоћи пријевремено рођеним бебама и драго ми је што се шира друштвена заједница укључила у набавку потребне опреме - рекао је Шеранић новинарима.

Он каже да је Министарство здравља и социјалне заштите увијек на располагању људима којима је помоћ потребна.

Предсједник Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској "Мрвице" Данка Мирјанић истакла је да је од изузетне важности да буде набављена опрема која ће помоћи у раној дијагностици одређених промјена и праћењу поремећаја, као и адекватном лијечењу након правовремене дијагностике.

- Ласер се неће користити само за лијечење ретинопатије која се најчешће јавља код пријевремено рођене дјеце, већ и у лијечењу других офталмолошких обољења, као што је глауком или туморска обољења ока - рекла је Мирјанићева и додала да ће у наредних неколико дана бити саопштен износ средстава који је вечерас прикупљен.

Током мјесеца новембра биће активан и хуманитарни број 1415 путем којег сви људи доброг срца могу да донирају једну КМ за набавку потребне опреме.

Хуманитарно вече, којем су присуствовале званице из јавног, политичког и друштвеног живота Републике Српске, организовало је Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској "Мрвице".