latinica  ћирилица
27/11/2019 |  22:05 ⇒ 28/11/2019 | 08:11 | Аутор: СРНА

Затлер: Договор Предсједништва откочиће пројекте вриједне милијарду КМ

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер оцијенио је да ће договор чланова Предсједништва БиХ омогућити функционисање Савјета министара, Парламентарне скупштине, али и откочити милијарду КМ вриједне пројекте који су на чекању.
Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер - Фото: klix.ba
Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан ЗатлерФото: klix.ba

Затлер је рекао да је усвојени Програм реформи БиХ резултат компромиса, те да је у њему садржано доста ствари које су врло важне и ЕУ у контексту Мишљења Европске комисије, као што су борба против корупције и обезбјеђивање секторских реформи.

Када је ријеч о роковима за добијање кандидатског статуса земаља региона, Затлер је навео да је потребно искористити вријеме до самита у Загребу у мају 2020. године да би се разговарало о томе како ће изгледати процес проширења.

- Имате Србију и Црну Гору које су вјеровале да напредују, али онда су неки у ЕУ рекли да то није баш тако и да није било довољно реформи. Али, оно што дефинитивно остаје јесте европска перспектива за све земље Балкана и у наредним деценијама - истакао је Затлер.

Према његовим ријечима, 14 приоритетних захтјева изнесених у Мишљењу Европске комисије биће међу приоритетима у програму рада за наредне године БиХ јер је то дугорочни пројекат.

- Од власти очекујемо да заиста размотре те приоритете и да разраде план како би се дошло до рјешења. Наравно, и ми пружамо подршку за акциони план који се темељи на ових 14 приоритета. Ово је заиста квалитетна детекција проблема и могу само охрабрити политичаре да се позабаве овим критеријумима и да крену у њихову имплементацију - рекао је Затлер за портал Кликс.

Затлер сматра да је правосуђе у БиХ запало у дубоку кризу, која није резултат само онога што се дешавало у посљедње двије године, већ да је то деценијски проблем, поручујући да ће ЕУ наставити да инсистира на рјешавању ове кризе.

- Једно од питања јесте провјера носилаца правосудних функција. Морате имати тај процес провјера, било да је ријеч о имовини или интегритету. Једно од важних питања јесте и обезбјеђивање фер суђења за грађане у разумним роковима. Грађани су уморни од континуираног међусобног оптуживања судова и тужилаштава - закључио је Затлер.