latinica  ћирилица
27/11/2019 |  22:42 ⇒ 28/11/2019 | 07:52 | Аутор: sputniknews.com

Како би Албанија прошла да је упозорење предсједника схваћено озбиљно (ВИДЕО)

Какве би биле посљедице разорног земљотреса, да је Влада Албаније озбиљније схватила ријечи предсједника Илира Мете, који је на могућност разорног удара упозорио још љетос? Мета је вјеровао процјенама грчких сеизмолога, а Влада процјенама домаћих.

Албански медији су о „препуцавањима“ предсједника и Владе, у којима је учествовала, поред осталих, и министарка одбране Олта Џачка, извјештавали свакодневно, а онда је тај случај пао у заборав. До данас.

Иста министарка појавила се данас на конференцији за новинаре и са сузама у очима прочитала имена настрадалих.

- Ово је мој најтежи говор. Можемо поново да саградимо порушене зграде, али не можемо да вратимо животе свих ових људи погинулих у земљотресу 26. новембра - изјавила је министарка.

Џачка је почела да чита имена жртава, али на половини списка није издржала и заплакала је, а затим наставила да чита кроз сузе. Међу жртвама су дјеца од четири и осам година, старци од 77 и 79 година, мушкарци и жене свих узраста.

Оно што је занимљиво у вези са министарком јесте да је она љетос одговорила на упозорење предсједника Албаније Иљира Мете о могућем разорном земљотресу на Балкану — да вјероватноћа за такав земљотрес не постоји.

Мета је крајем јула позвао власти земље да се припреме за разорни земљотрес, који се очекује према информацијама грчких сеизмолога. Он је рекао да би такав земљотрес могао да буде и до 30 пута јачи него онај који је погодио област Атине прије неког времена.

Џачка је у одговору предсједнику написала да, према подацима албанских сеизмолога, вјероватноћа за катастрофалан земљотрес не постоји и истакла да је Министарство одбране сада припремљено за природне катастрофе боље него прије 30 година.

Према посљедњим информацијама погинуло је 35 особа, 658 је рањено, а 47 спасено из рушевина.

Раније је саопштено да се 25 особа сматра несталима и за њима се трага. У акцији спасавања учествују тимови специјалиста из неколико држава.