latinica  ћирилица
28/11/2019 |  08:56 | Аутор: СРНА

Нема прекида транзита гаса, потребан нови уговор

Украјина неће прекинути испоруке руског гаса Европи, али ће чекати званичне документе, у складу са новим уговором, прије него што пошаље енергент даље на стари континент, изјавио је директор украјинског државног "Нафтогаса" Јури Витренко.
Гасовод - Фото: РТРС
ГасоводФото: РТРС

- Украјина неће прекинути доток гаса. Украјина никада није прекидала испоруке гаса и то мора бити јасно. Немамо традицију појављивања на телевизијским екранима уз поруку: Сада прекидамо гас - рекао је Витренко "Дојче велеу".

Он је рекао да ће, уколико руски гас уђе у транзитни систем Украјине без потписивања релевантног споразума, Кијев упумпати енергент у подземна складишта.

- Чекаћемо званичне документе. Тек послије тога компанија, која је оператор транзита, ће послати гас власницима уз сву неопходну документацију коју они желе да им буде послата - изјавио је Витренко.

Иствремено, директор "Нафтогаса" признао је да су украјинска складишта за гас ограниченог капацитета.

Он је прецизирао да је тај капацитет од 25 до 30 милијарди метара кубних, а да је сада у њима 21 милијарда метара кубних гаса.

- Али ми користимо тај гас, па ће капацитет преко зиме бити већи - изјавио је Витренко.

Он је јуче нагласио да уговор о гасу између Русије и Украјине мора бити потписан најкасније до 13. децембра. Уколико се то не деси, додао је да је потребно усвојити неку "посредну одлуку или неку другу врсту споразума", али није прецизирао на шта мисли, пренио је ТАСС.