latinica  ћирилица
28/11/2019 |  08:57 ⇒ 09:11 | Аутор: РТРС

Тест храбрости: Село у којем чим зађе Сунце мало ко смије да борави (ФОТО)

Ал Хамра је дестинација која је с годинама све чешће на листи жеља бројних заљубљеника у необична путовања.
Ал Хамра (фото: depositphotos/ katiekk) -
Ал Хамра (фото: depositphotos/ katiekk)

У подножју планина стоји око 400 година, а цијело насеље је изграђено од блата. Већина кућа је напуштена и оронула, а шетња уским уличицама током ноћи је посебно и помало језиво искуство.

      View this post on Instagram

Visit to the old town of #alhamra in #oman #nizwa region. Nobody lives here anymore, but there is one house you can visit #baitalsafah From the roof you have this incredible view. . . . #alhamraoasis #oasis #traveloman #rainyday #travelwithfriend #visitoman #rebuildingthepast #vacationabroad #middleagedtraveller #womentravels #natgeotravels #natgeo

A post shared by Vittoria Ceccarini (@guynevere) on Sep 25, 2019 at 10:07am PDT

Могло би се рећи да је шетња по мраку "тест храбрости", јер чим Сунце зађе за хоризонт, једино мачке могу да се снађу у мрклом мраку, јер уличног освјетљења нема.

Једна од омиљених активности туриста је пењање на кровове и уживање у погледу, односно фотографисању помало натприродног пејзажа. Ако одлучите да идете у Ал Хамру, смјештај можете да потражите у неком од мјеста које нуде нешто најближе искуству спавања у типичним кућама од блата, како бисте имали потпун доживљај.

Иако је смјештај скроман, само душек на поду, посјетиоци хвале услугу баш због аутентичног доживљаја, али и због изузетно укусне хране и истраживања егзотичне кухиње.

Ал Хамра је позната и као Хамра ал Абријен, а назив се односи на племе Ал Абри, које је ту живјело. Оближње село Мисфат ал Абријен никако немојте да заобиђете, јер се сматра једним од најљепших у земљи. Кућице на врху планине налазе се на висини од око 1.000 метара и то је обавезна станица путника који уживају у пјешачењу природом.

Извор: Б92/punkufer.dnevnik.hr