latinica  ћирилица
28/11/2019 |  09:32 ⇒ 09:32 | Аутор: СРНА

Крајем идуће године почиње изградња гасовода кроз Републику Српску

Предузеће Гас-Рес би крајем идуће или почетком 2021. године требало да почне са првим грађевинским радовима на изградњи крака гасовода "Турски ток" кроз Републику Српску, пише Глас Српске.
Гасовод (илустрација) - Фото: REUTERS
Гасовод (илустрација)Фото: REUTERS

Лист наводи да би гасовод требало да иде од Бијељине до Новог Града, једним дијелом паралелно са планираном трасом ауто-пута Београд-Сарајево.

Вриједност овог пројекта још није тачно утврђена, а прве процјене говоре да би се могло радити о инвестицији од 250 до 300 милиона евра.

Директор предузећа Гас-Рес Љубо Гламочић каже да су, након што је постало извјесно да овај гасовод неће доживјети судбину "Јужног тока", интензивиране активности на реализацији овог капиталног енергетског пројекта за Српску.

- Чекали смо да видимо шта ће бити. Сада када је извјесно да ће радови на траси гасовода кроз Бугарску бити готови до маја 2020. године, да ће ускоро кроз Турску бити пуштен у рад овај гасовод, али и да је Србији остало да положи још неких тридесетак километара цијеви, интензивирали смо радње на припреми овог пројекта - навео је Гламочић.

Он је нагласио да је већ урађено идејно рјешење пројекта, а остала документација ће, највјероватније, бити готова до половине наредне године.

- Пред нама је велики и захтјеван посао, јер би требало да ријешимо питање експропријације 5.500 парцела, преко којих је планирано да иде траса гасовода Турски ток - наводи Гламочић.

Он је истакао да ће одлука да гасовод иде истом трасом, као и планирани ауто-пут доста поједноставити ствари, али и утицати на смањење трошкова ове инвестиције.

У међувремену би Влада Српске требало да донесе одлуку о избору стратешког партнера за овај пројекат. То ће, како је истакао Гламочић, бити компаније Гаспром и Србијагас, са којима би Гас-Рес требало да формира заједничко предузеће.

- Вјерујем да ће Влада Српске убрзо ријешити и ово питање, те да ће ускоро бити потписан овај споразум. Након тога тачно ћемо дефинисати начин финансирања овог пројекта, а претпостављам да би до тада требало да се разјасни и да ли ће бити прављен један крак овог гасовода до Зворника и даље до Сарајева, али и коначно одлучити у којим градским центрима ће бити изграђене електране на гас - рекао је Гламочић.

Једна од сигурних локација је Бањалука, у којој је предвиђена градња електране-топлане, која би требало да дугорочно ријеши питање гријања у овом граду, а у игри су и Приједор, Бијељина, Зворник и Угљевик.

- Своју ријеч би требало да дају и надлежни из Електропривреде Српск - додао је Гламочић.

Гас из Русије би у Српску требало да стиже преко Турске, Бугарске и Србије.

Мјесто спајања гасоводних цијеви требало би да буде између Мачванског Прњавора код Шапца и Новог Села код Бијељине.

Пројекат "Турски ток", иза којег стоји руска компанија Гаспром, предвиђа изградњу гасовода преко Црног мора до европског дијела Турске.

Испорука гаса преко првог дијела гасовода треба да задовољи потребе растућег турског тржишта, док ће други дио бити предвиђен за испоруку гаса у земље јужне и југоисточне Европе.