latinica  ћирилица
28/11/2019 |  09:38 ⇒ 09:46 | Аутор: СРНА

Почела изградња и санација 14 кућа за повратнике

У Шамцу је почела изградња и санација 14 кућа за повратнике из Хрватске које се раде у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања, а вриједност радова је 630.000 КМ.
Шамац - куће за повратнике - Фото: СРНА
Шамац - куће за повратникеФото: СРНА

Седам кућа ће бити изграђено по систему кључ у руке, а седам ће бити обновљено.

Пројекат се финансира средствима Развојне банке Савјета Европе, а спроводе га Влада Републике Српске, односно републички Секретаријат за расељена лица и миграције, те Министарство за људска права и избјеглице у Савјету министара.

Координатор пројекта Ивица Цвиткушић рекао је Срни да ће куће бити изграђене у мјесним заједницама Гребнице, Корница и Ново Село - по једна кућа, Хрватска Тишина и Горњи Хасић по двије куће.

- Куће које ће бити саниране налазе се у мјесним заједницама Средња Слатина једна, Доњи Хасић двије и Горњи Хасић четири куће - навео је Цвиткушић и додао да је извођач радова је фирма "Промекс" из Модриче.

Он је рекао да је за електрификацију 14 стамбених јединица обезбијеђено 20.960 КМ на основу споразума који су потписали Министарство за људска права и избјеглице, Фонд за повратак БиХ и општина Шамац.

Делегат у Вијећу народа Републике Српске Ђуро Ивановић рекао је да су пријаве за Регионални стамбени програм почеле 2012. године, да је послато више од 300 захтјева, али да су многи одбијени због чињенице да су неки људи већ стамбено збринути у Хрватској или сусједним земљама.

Он је истакао да градња кућа и санација у оквиру овог програма подразумијева врхунске стандарде.