latinica  ћирилица
28/11/2019 |  10:55 ⇒ 11:35 | Аутор: dnevni avaz

Египат: Откривена три дрвена саркофага стара око 3.500 година

Сензационално археолошко откриће у граду Луксору на југу Египта. Откривена су три дрвена саркофага стара око 3.500 година у некрополи Ел Асафи, наводе из египатског Министарства за старине.

За ово откриће заслужан је француски археолошки тим.

– Три саркофага потичу из 18. династије, те датирају из периода од 1550. до 1295. п.н.е., добро су очувани са шареним орнаментима и хијероглифима – истакао је Мустафа Вазири, шеф врховног Савјета за старине.

Протеклих мјесеци у Египту археолошким истраживањима откривен је низ сензационалних налаза који би могли оживјети посрнули египатски туризам.

Туристичка индустрија тешко је погођена немирима који су ову земљу захватили 2011. године, а били су усмјерени против египатског диктатора Хоснија Мубарака.

Министарство је у суботу објавило да је открило низ мумификованих животиња у некрополи Сакари у близини Каира, међу којима и свете птице и пет великих мачака. Према прелиминарним тестовима, ради се о младунчади лавова.

Такође, Египат је у октобру објавио да је у Луксору откривено 30 добро очуваних дрвених саркофага са мумијама старим и до 3.000 година.