latinica  ћирилица
28/11/2019 |  12:13 ⇒ 14:27 | Аутор: РТРС

Усклађивање Закона о штрајку са Законом о раду

Влада Републике Српске утврдила је на данашњој сједници Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о штрајку ради усклађивања са новим Законом о раду, који је општи пропис у овој области.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Закон о раду више не познаје појам већински репрезентативни синдикат и удружење послодаваца организованих на нивоу Републике Српске, већ су њиме, између осталог, прописани услови за утврђивање репрезентативности синдиката и послодаваца на нивоу Републике, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Одредбе Закона о штрајку потребно је ускладити и са новим правним институтима прописаним Законом о мирном рјешавању радних спорова који је на снагу ступио у новембру 2016. године, а којим се уређује поступак мирног рјешавања интересних и правних колективних радних спорова.

На сједници је утврђен и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о метрологији у Републици Српској, по хитном поступку, чији су разлози за доношење, првенствено, потреба продужавања рока до којег образоване лабораторије могу обављати послове припреме мјерила за верификацију.

Измјене и допуне овог закона искориштене су за прецизирање одредаба, као и њихово потпуније уређивање.

Овим приједлогом брисане су одредбе које уређују статус и задатке Савјета за метрологију Републике Српске, чиме се укида ово савјетодавно тијело Владе.

С обзиром на то да је основни задатак Републичког завода за стандардизацију и метрологију да врши надзор над верификованим мјерилима, те имајући у виду досадашње рјешење које може довести у питање објективност приликом њиховог контролног прегледа, предложено је ново рјешење, у складу са којим контролу мјерила у употреби може обављати само Завод, а не и овлашћена тијела.

На овај начин успоставља се непристрастан систем провјере исправности мјерила која су у употреби.

У досадашњој примјени Закона уочени су недостаци који се односе на једнак третман неправилности које учини овлашћено тијело, без обзира на тежину те неправилности. У вези са тим предложено је рјешење којим је прописано у којим случајевима директор Завода суспендује рјешење о овлашћивању, а у којим га укида.

Прописан је и максималан период трајања и правне посљедице суспензије, као и услови за подношење новог захтјева за овлашћивање.

С циљем континуираног функционисања метролошког система, предлаже се продужавање рока до којег образоване лабораторије могу обављати послове припреме мјерила за верификацију, а који се предлаже до 31. децембра 2022. године.

Ова измјена била је и основни разлог за стављање овог закона у процедуру по хитном поступку.

Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о споразумном вансудском финансијском реструктурисању као првој опцији у низу мјера које је могуће, односно потребно спровести према привредном друштву у финансијским неприликама, ради његовог оздрављења или рјешавања проблематичних кредита.
Поступак се покреће када пријети пословни неуспјех у раној фази, односно када се појаве прве тешкоће у пословању, а када је могућ опоравак и финансијска консолидација дужника, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

- Опција споразумног /вансудског, ванстечајног/ финансијског реструктурисања привредног друштва долази као прва у низу мјера које је могуће, односно потребно спровести према привредном друштву у финансијским неприликама, ради његовог оздрављења или рјешавања питања проблематичних кредита - наводи се у саопштењу.

Споразумно финансијско реструктурисање представља добровољни, вансудски модел реструктурисања корпоративних дугова редефинисањем дужничко-повјерилачких односа између привредног друштва или предузетника у финансијским тешкоћама и његових повјерилаца, првенствено банака, али и других повјерилаца као што су значајнији добављачи.

Базиран је на најбољим међународним искуствима и осмишљен да омогући спровођење преговора уз подршку Привредне коморе Републике Српске, као институционалног посредника.

У саопштењу се додаје да разлози за доношење овог закона произилазе из потребе за извршење обавеза утврђених у више докумената, укључујући Програм економских реформи Републике Српске за период 2017–2019, Реформску агенду, потписану од органа власти на БиХ нивоу, као и Писмо намјере према Међународном монетарном фонду,

Друге мјере које се могу предузети и које су доступне у правном систему Републике Српске прописане су стечајним прописима, и то: финансијско реструктурирање дужника у претходном стечајном поступку, реорганизација у стечају и продаја правног лица, односно имовине у поступку банкротства.

Влада Републике Српске донијела је одлуку о давању сагласности Републичком секретаријату за расељена лица и миграције на план утрошка 247.303 КМ за период 1. јануар - 30. новембар ове године.

Текући грантови организацијама и удружењима избјеглица и расељених лица износиће 6.084 КМ, капитални грантови за рјешавање проблема интерно расељених лица 135.555 КМ, капитални грантови за финансирање повратка у Републику Српску 83.494 КМ и капитални грантови за финансирање повратка у Федерацију БиХ 22.169 КМ.