latinica  ћирилица
28/11/2019 |  12:43 ⇒ 17:43 | Аутор: СРНА

Еразмус плус - прилика за развој капацитета у високом образовању

На Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци данас су представљене могућности које пружа програм који финансира ЕУ Еразмус плус, а расписан је и нови позив за подношење приједлога пројеката за проширење капацитета у области високог образовања.

Шеф Канцеларије ЕУ у Бањалуци Александра Вагнер истакла је да је овај програм прилика за све студенте, наставнике и академско особље за студирање и усавршавање у иностранству, те изразила задовољство што се сваке године повећава број пријава из БиХ за овај програм.

- Програм омогућава младима лични и професионални развој, као и да стекну међународно искуство, нове вјештине, како би развили самопоуздање и били траженији на тржишту рада - рекла је Вагнерова новинарима прије почетка представљања Еразмус плус програму.

Она је навела да је размјена студената на овим просторима у порасту, те додала да и даље постоји потреба да се студентима представља могућности и користи студирања у иностранству.

Вагнерова је рекла да је циљ да се створи што више прилика за младе, те да имају што више користи од овог програма.

- ЕУ је накнадно одлучила да удвостручи средства за Еразмус програм на 30 милиона евра за период од 2021. до 2027. године - навела је Вагнерова.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да овај универзитет активно учествује у свим пројектима који се финансира ЕУ, те да је у протеклом периоду забиљежен тренд раста у овим активностима.

- Ови пројекти су допринијели развоју Универзитета на више начина, првенствено опремањем неколико лабораторија и наставних простора, јер су наставници учествовали у њима - рекао је Гајанин.

Он је додао да је сигуран да ће информативни дан о овим пројектима значајно унаприједити пројектне активности на бањалучком Универзитету и допринијети даљем развоју капацитета.

Директор канцеларије Еразмус плус у БиХ Суад Мухибић рекао је да је овај програм прилика да универзитети из БиХ заједно са европским високошколским установама учествују у аплицирању својих програма, чији је циљ развој капацитета.

- Ти капацитети се могу прошити кроз реформу наставних планова и програма, побољшање сарадње са привредом, или и кроз побољшање управљачке структуре на универзитетима - рекао је Мухибић.

Он је напоменуо да су пројкети изградње капацитета вриједности од пола милиона до милион евра по пројекту, а у којима учествује више пројектних партнера из седам земаља Европе.