latinica  ћирилица
28/11/2019 |  13:36 ⇒ 17:42 | Аутор: СРНА

Огроман значај тестирања у борби против ХИВ инфекције

Тестирање заузима централно мјесто у борби против ХИВ инфекције, поручила је данас начелник Клинике за инфективне болести Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци Антонија Верхас.
Антонија Верхас и Снежана Ритан - Фото: СРНА
Антонија Верхас и Снежана РитанФото: СРНА

Она је навела да се на Клиници за инфективне болести УКЦ-а од ХИВ инфекције лијечи 60 пацијената и нагласила да је њихов број у благом порасту у односу на раније године, због чега је потребно истаћи важност тестирања и ризичне и опште популације.

- Тестирање заузима централно мјесто у борби против ХИВ епидемије и пандемије. Циљ је да се открије у раној фази јер је тада број компликација мањи и терапија може почети на вријеме. Тестирање је анонимно, добровољно и бесплатно - рекла је Верхазова новинарима у Бањалуци, поводом 1. децембра - Дана борбе против сиде.

Она је нагласила да лијечење у Српској за сва осигурана лица покрива Фонд здравственог осигурања и да сви пацијенти инфицирани ХИВ-ом имају право на бесплатну дијагностику и терапију.

- Фонд здравственог осигурања за све наше пацијенте обезбјеђује терапију. Терапија за ХИВ је комбинована. Посљедњих неколико година смо у преговорима са Фондом да набавимо и савременије лијекове који су на тржишту - истакла је Верхазова.

Она је напоменула да ХИВ инфекција и даље има епидемијске размјере у свијету и да је инфицирано око 37 милиона људи, а годишње умре око око 1,7 милиона.

Национални координатор за превенцију ХИВ-а у Републици Српској Снежана Ритан рекла је да се посљедњих година број новооткривених обољелих на годишњем нивоу креће око 10 и указала да би све установе требало да се потруде и покушају организовати тестирања и подрже оне којима је потребно.

- Раније су постојала савјетовалишта при свим одјељењима у болницама у Српској, тренутно је само савјетовалиште при Клиници за инфективне болести УКЦ Републике Српске ушло у систематизацију, иако се колеге у свим локалним заједницама труде да, у складу са могућностима организују добровољна, анонимна, повјерљива тестирања - рекла је Ритан.

Она је указала да је у нашој средини још присутна велика стигма и дискриминација ове популације.

- Људи треба да се тестирају и да не мисле да постоје само ризичне групе. Постоји само ризично понашање, тога треба бити свјестан и најбоље је да свако уради тест ако мисли да за то постоји разлог - навела је Ритан.

Према њеним ријечима, у Српској су од првих случајева осамдесетих година до данас регистрована 132 обољела пацијента од ХИВ/АИДС-а, а од 1. децембра прошле године пријављено је укупно 10 новообољелих.

Ритан је навела да су од 1. децембра прошле године пријављена четири преминула пацијента од АИДС-а, а до сада су од посљедица ове болести у Републици Српској умрле 24 особе.

Клиника за инфективне болести УКЦ Републике Српске данас организује бесплатно, добровољно, анонимно, брзо тестирање, рапидним тестовима, за све заинтересоване грађане на вирус ХИВ-а.

Сви заинтересовани тестирати се могу до 19.00 часова у Савјетовалишту Клинике за инфективне болести – приземље на локацији Паприковац, амбуланта број 47.

Мобилна екипа медицинског особља из Клинике за инфективне болести сутра ће организовати бесплатно, добровољно и анонимно тестирање студената у студентском дому - Павиљон четири, од 11.00 до 14.00 часова.

За студенте медицине сутра ће бити организована и предавања о овој теми.