latinica  ћирилица
28/11/2019 |  14:50 ⇒ 14:54 | Аутор: СРНА

Одлука Уставног суда неће произвести битније промјене

Одлука Уставног суда Републике Српске о уставности појединих одредби одлуке Скупштине града Бањалука о општим условима за производњу, испоруку и кориштење топлотне енергије, судећи према садржају саопштења овог суда, неће произвести битне промјене у систему гријања и било какве посљедице по кориснике, саопштено је из Градске управе.

У саопштењу се истиче да Уставни суд Републике Српске није објавио, нити коме доставио своју одлуку, већ је доступно само судско саопштење, што није довољно за комплетно закључивање.

- Према саопштењу Уставног суда, видљиво је да су неуставним оцијењени само један члан и један став другог члана одлуке о општим условима за производњу, испоруку и кориштење топлотне енергије, а не комплетна одлука или већи дио. Напротив, ничим није нарушена цјеловитост и кохерентност важеће одлуке Скупштине града - наводи се у саопштењу.

Из Градске управе су појаснили да се члан који је оглашен неуставним односи на казнене одредбе, а један став једног члана на потребу склапања уговорног односа између испоручиоца и корисника, што не мијења статус постојећих корисника услуге даљинског гријања.

- Напомињемо да је већ на основу пресуда редовних судова оцијењено да су лица којим се већ испоручује топлотна енергија, у складу са Законом о облигационим односима, корисници услуга и самим тим обвезници плаћања топлотне енергије - наводи се у саопштењу.

Уставни суд утврдио је да са Уставом Српске, Законом о облигационим односима, Законом о комуналним дјелатностима и Законом о заштити потрошача није у сагласности одредба члана 13 став четири одлуке Скупштине града о општим условима за производњу, испоруку и коришћење топлотне енергије, те да са Уставом није у сагласности ни одредба члана 68.

- Касираним одредбама прописано је да уколико корисник услуге гријања одбије да закључи уговор, а топлотна енергија се испоручује, има обавезу да у складу са прописима плаћа трошкове топлотне енергије, те да ће затвором од шест мјесеци до три године и новчано бити кажњено лице које неовлашћено користи топлотну енергију или онемогући даваоца услуге да очита утрошак - наводи се у саопштењу Уставног суда.