latinica  ћирилица
28/11/2019 |  15:06 | Аутор: РТРС

Влада утврдила Нацрт закона о споразумном вансудском финансијском реструктурисању

Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о споразумном вансудском финансијском реструктурисању као првој опцији у низу мјера које је могуће, односно потребно спровести према привредном друштву у финансијским неприликама, ради његовог оздрављења или рјешавања проблематичних кредита.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Поступак се покреће када пријети пословни неуспјех у раној фази, односно када се појаве прве тешкоће у пословању, а када је могућ опоравак и финансијска консолидација дужника, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

- Опција споразумног /вансудског, ванстечајног/ финансијског реструктурисања привредног друштва долази као прва у низу мјера које је могуће, односно потребно спровести према привредном друштву у финансијским неприликама, ради његовог оздрављења или рјешавања питања проблематичних кредита - наводи се у саопштењу.

Споразумно финансијско реструктурисање представља добровољни, вансудски модел реструктурисања корпоративних дугова редефинисањем дужничко-повјерилачких односа између привредног друштва или предузетника у финансијским тешкоћама и његових повјерилаца, првенствено банака, али и других повјерилаца као што су значајнији добављачи.

Базиран је на најбољим међународним искуствима и осмишљен да омогући спровођење преговора уз подршку Привредне коморе Републике Српске, као институционалног посредника.

У саопштењу се додаје да разлози за доношење овог закона произилазе из потребе за извршење обавеза утврђених у више докумената, укључујући Програм економских реформи Републике Српске за период 2017–2019, Реформску агенду, потписану од органа власти на БиХ нивоу, као и Писмо намјере према Међународном монетарном фонду,

Друге мјере које се могу предузети и које су доступне у правном систему Републике Српске прописане су стечајним прописима, и то: финансијско реструктурирање дужника у претходном стечајном поступку, реорганизација у стечају и продаја правног лица, односно имовине у поступку банкротства.