latinica  ћирилица
28/11/2019 |  17:43 | Аутор: БЕТА

Пацоли даје милион евра помоћи Албанији

Лидер Алијансе ново Косово, одлазећи замјеник премијера и министар спољних послова Косова Беџет Пацоли поклониће милион евра као помоћ Албанији послије земљотреса који се догодио у уторак.
Беџет Пацоли (Фото: CC BY-SA 4.0/Gsite Gsite) -
Беџет Пацоли (Фото: CC BY-SA 4.0/Gsite Gsite)

- Одлучио сам са својом породицом да донирамо милион евра за обнову подручја која су страдала од земљотреса. Ова донација иде за обнову и заједно са Владом Албаније ће се управљати на транспарентан и сигуран начин - написао је Пацоли на фејсбуку.

По косовским медијима, по милион евра су Албанији дале пјевачице с Косова Рита Ора, Дуа Липа и Бебе Реџа, а косовски пјевач Сабри Фејзулаху и његов син Ерман, такође пјевач, 100 хиљада евра.

И многи други су на рачуне објављене у медијима уплатили мање износе.

Више од хиљаду камиона и шлепера је отишло у Албанију са основним потрепштинама за грађане Драча и околине који су остали без крова над главом.

На Косово су стигле стотине породица из разорених подручја, док је Влада Косова у сагласности с Амбасадом Њемачке и ГИЗ-ом одлучила да за њихов прихват отвори Центар за иновације и предузетништво у Призрену, са 800 лежајева, у којем су били њемачки војници.

У том центру ће бити смјештај, исхрана и све друго неопходно за живот избјеглица од земљотреса.

На тргу Захир Пајазити у центру Приштине се и даље прикупља помоћ и шаље Албанији.

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи је данас наложио одлазак новог контингента Безбједносних снага, оспособљених за процјену штета, док су такви стручњаци послати и из Полиције тзв. Косова.