latinica  ћирилица
28/11/2019 |  19:07 | Аутор: СРНА

Дачић: Београд настоји да додатно ојача везе са афричким континентом

Србија настоји да додатно јача билатералне и економске везе са читавом афричким континентом и заинтересована је за успостављање ближих контаката и на осталим пољима, а посебну пажњу придаје образовању и културној сарадњи, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

Дачић је на отварању изложбе "Лов - обичаји и вјеровања народа западне Африке" у Музеју афричке умјетности у Београду истакао да Србија, као некада Југославија, наставља политику пријатељства са земљама афричког континента, на шта је веома поносна.

- Одувијек смо подржавали борбу братских, пријатељских афричких народа за независност и слободу, што су врховни идеали и Србије и српског народа. Познато је да је наша земља кроз историју дала многобројне жртве у борби за очување слободе - рекао је Дачић.

Он је додао да је заједничка борба са народима Африке за правду и равноправност била највидљивија у активностима Покрета несврстаних земаља, што је платформа у оквиру које се и данас сарађује, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Дачић је подсјетио да је тадашња Југославија међу првима пружила подршку легитимној, антиколонијалној борби афричких народа и међу првима признавала независност афричких држава.

- Слободарски дух и борба за правду и правичност у међународним односима, који, нажалост, често изостају у савременом свијету, а чега смо свједоци, наша су најјача веза. То је нешто што нас спаја и што нам нико не може одузети - рекао је Дачић.

Он је додао да са задовољством констатује да су афрички пријатељи, такође, препознали борбу коју Србија води за очување свог територијалног интегритета и суверенитета, у чему има њихову подршку.

- Недавно је још једна велика афричка земља, Гана, повукла признање једнострано проглашене независности Косова. Од укупно 17 земаља, Гана је 10. афричка држава која је то учинила и са задовољством истичем да двије трећине земаља афричког континента подржава Србију у очувању своје територијалне цјеловитости - рекао је Дачић.

Он је истакао да ће Србија наставити да сарађује са афричким пријатељима и да гради стратешка партнерства у чијој основи је мирољубива и одмјерена спољна политика заснована на поштовању међународног права и основних начела Повеље УН.

- Желимо да афрички студенти своја академска знања стичу у Србији, да упознају нашу земљу и да овде остваре дуготрајна и нераскидива пријатељства - рекао је Дачић.

Дачић је подсјетио да је Влада Србије кроз програм "Свијет у Србији" опредијелила 200 стипендија за стране студенте, од којих је највећи број за оне који долазе из Африке.

Он је навео да се у Србији редовно одржава и манифестација Дани Африке, те да је Влада Србије донијела одлуку којом је 25. мај проглашен Националним даном пријатељства са Африком.

Изложба "Лов - обичаји и вјеровања народа западне Африке" представља дио ловачке збирке некадашњег југословенског амбасадора у Малију и Гани и оснивача Музеја афричке уметности Здравка Печара.