latinica  ћирилица
28/11/2019 |  19:08 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Трговцима додатне обавезе и нови модел контроле

У Народној скупштини је усвојен сет закона који појединим буџетским категоријама гарантује предвиђено повећање плата од пет до 20 одсто, за шта је обезбијеђено 70 милиона марака.

Усвојен је и Закон о трговини који предвиђа додатне обавезе трговаца и нови модел контроле њиховог рада.

Посланици су указали на потребу да Влада пронађе модел по којем би трговине у већем проценту продавале домаће производе.

У овом погледу дискусије припадника оба блока су биле подударне.

- Ми можемо доћи у опасност да нам страни трговачки центри, овдје не само остварују профит, него и да доводе своју робу и гуше наше произвођаче - сматра Огњен Жмирић из СНСД.

Посланици СДС и ПДП истицали су неопходност побољшања услова рада запослених у области трговине.

- И по основу плата и накнада, породиљског одсуства, боловања, свега... А обавезе се не доводе у питање и тако се лако остаје без посла - сматра Зоран Видић из СДС.

Министарка трговине и туризма Сузана Гашић је навела да услови рада нису у њеној надлежности, али је истакла да ће координисати са свим институцијама задуженим за ову област. Нагласила је да Влада подржава домаће произвођаче, али да треба уважити баријере које су исте у цијелом региону.

- Наравно, у оквиру закона колико можемо то и чинимо. Tрудићемо се и даље, али ту имамо ограничења на шта је указала и Европска комисија да не можемо у закон увести колику количину производа одређеног произвођача неки супермаркет или трговачка радња морају да имају - додала је Гашићева.

У току расправе, министарка финансија Зора Видовић је истакла да је евидентирано повећање количина робе која незаконито доспијевају у магацине велетрговина. Рјешење овог и сродних проблема требало би да буде увођење новог фискалног система чију ће логистику платити Влада.

- Залажем се и сигурно ћу то урадити 2020.године, да се уведе нови фискални систем који ће бити раван, вјероватно и бољи од Хрватског - закључила је Видовићева.

Посланици су уз Закон о трговини и Закон о узурпацијама и добровољачким компетенцијама усвојили и сет закона о платама радника у управи, просвјети, култури, високом образовању, МУП-у и правосуђу. Гарантовано им је повећање од пет до 20 одсто.

За те намјене Влада је из сопствених извора обезбиједила 70 милиона марака.