latinica  ћирилица
28/11/2019 |  19:09 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Добој помаже младима при куповини станова

Град Добој купио је 20 станова, од укупно 100, колико планира да суфинансирањем додијели младим брачним паровима.

Првих 10 парова испунило је услове и предстоји им потписивање уговора с градом, а потом додјела кључева и усељење.

Слиједи и други јавни позив младим супружницима.

Због прилике да повољно дођу до стана Јелена и Миле Стјепановић убрзали су вјенчање, па су умјесто у мају, када су планирали , ту процедуру обавили 2.новембра. Тако су испунили све услове да им куповину стана суфинансира град. Кажу, рачуница је више него јасна. За стан од 50 квадрата, умјесто око 80.000 они ће морати да плате око 24.000 марака.

- Имали смо у плану, свакако, се вјенчати, али смо то убрзали због конкурса. Велика је прилика, јер се ријетко кад овакве ствари дешавају, па смо одлучили да то искористимо - рекла је Стјепановићева.

Њен супруг Миле, додао је да су изабрали модул два у коме општина финансира 70 посто, а супружници 30 посто.

- Локација нам није битна. Не видим проблем око тих 20 година остајања. Волимо овај град, ову државу, волимо Републику Српску, то нам неће представљати проблем - поручио је Стјепановић.

Стјепановићи су запослени па рачунају да ће рату уредно отплаћивати, али више неће бити подстанари. На први јавни позив града пријавило се 12 младих брачних парова.

- Град је расписао позив и купио 20 станова, тако да ми за овај први јавни позив младим брачним паровима већ имамо обезбијеђене станове - истакао је Борис Јеринић градоначелник Добоја.

Могу аплицирати брачни парови који су се вјенчали након 11. септембра, уз услов да су млађи од 30 година, да најмање три године имају мјесто пребивалишта у Добоју, да им је то први брак, те да не посједују некретнине.

- Од 12 пријава њих 10 испуњава за сада услове. Неки су прешли старосну границу, а у једном је спорна документација, нешто није достављено. Дијелићемо и расписивати јавне позиве све док не подијелимо тих 100 станова - навела је Сања Вулић предсједница Скупштине града Добој.

Када сами бирају стан и локацију парови плаћају 51 одсто, а преостало град. Мање ће их коштати ако одабир стана и локације препусте граду и у том случају платиће 30, а град 70 одсто од цијене стана.

Намјера града је да младим брачним паровима помогне при куповини 100 станова и Добој је прва локална заједница која се одлучила на тај корак, у циљу задржавања младих на овим просторима.