latinica  ћирилица
28/11/2019 |  19:12 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Популаризација науке и технологије у Српској (ФОТО)

У Бањалуци је отворен Девети фестивал науке. Ова манифестација, чији је циљ популаризација науке и технологије у Српској, одржаће се на четири локације.

У Каменој кући на Кастелу, посјетиоци су имали прилику да виде изложбене експонате и научне екперименте које су им припремили студенти и професори са факултета из Бањалуке и регије.

- У ова два дана наши факултети ће представити достигнућа и активности у којима се баве, како на пољу струке тако и на пољу науке - рекао је Далибор Стевић декан Педагошког факузлтета у Бијељини.

Филолошки факултет Универзитета представио је повељу Стевана Остојића, која је написана прије 600 година. Циљ је да се укаже на континуитет ћирилице.

- Повеља је упућена Дубровчанима гдје се потврђују привилегије раније дате од стране Стевана Остојића прије свега ради трговине - рекла је Биљана Бабић професорица на Филолошком факултету Универзитета у Бањалуци.

Студенти бањалучког Медицинског факултета су посјетиоцима представили лутку коју користе за усавршавање знања у практичном дијелу наставе.

- Лутка има све функције као и човјек, тако да им показујемо и дисање, откуцаје срца, притисак и све остало. Мислим да је то нарочито битно дјеци која се први пут сусрећи са тим - сматра Даница Јокић студентица Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци.

 Осим изложби посјетиоци су у Бањалуци могу да виде и планетаријуме, постављене на двије локације.

- У цијелој Европи је тренутно тренд популаризације науке с циљем да се што више младих људи наведе да уписују такозване стем науке односно електротехничке факултете који су кључни за развој привреде - нагласио је Синиша Марчић помоћник министра за научнотехнолошки развој Републике Српске.

Улаз на Фестивал науке на свим локацијама је бесплатан.