latinica  ћирилица
28/11/2019 |  20:04 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

Тривић: Јачати партнерство предшколских установа и родитеља

У Републици Српској неопходно је јачати партнерство предшколских установа и породице, те континуиран рад са васпитачима, стручним сарадницима и родитељима у васпитању и образовању дјеце са потешкоћама у развоју, изјавила је министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.
Тривићева у Теслићу - Фото: СРНА
Тривићева у ТеслићуФото: СРНА

- То су два основна правца и дио реформских процеса образовања у Републици Српској, гдје ће стручне едукације обављати, не само запослени у предшколском васпитању и образовању, већ и у основном и средњошколском образовању и васпитању - изјавила је Тривићева, која је данас у Теслићу свечано отворила четвородневни семинар "Вртић - мјесто заједничког живљења", намијењен васпитачима.

Она је указала на значај едукације васпитача с обзиром на њихову улогу за рани раст и развој дјетета пред полазак у основну школу.

Тривићева је истакла да семинар организује Министарство просвјете и културе Републике Српске у оквиру пројекта "Унапређење раног дјечијег раста и развоја јачањем васпитачких и родитељских компетенција", уз подршку Канцеларије Уницефа у БиХ.

Представница УНИЦЕФ-а у БиХ Ровна Кан навела је да је свега 17 одсто дјеце у БиХ обухваћено предшколским образовањем и указала да повећање тог обухвата мора да прати и одговарајући квалитет васпитног дјеловања.

Канова је одала признање Министарству просвјете и културе Српске без чије иницијативе вечерашњи скуп не би могао да буде одржан.

Представница Педагошког завода Републике Српске Нина Нинковић рекла је да су овакви семинари неопходни за квалитет услуга корисницима предшколства, односно дјеци и родитељима.

- Сама тема овог семинара има у фокусу партнерство предшколске установе са породицом и инклузије у предшколском васпитању и образовању - истакла је Нинковићева.

Семинар "Вртић - мјесто заједничког живљења" са 270 учесника организује Министарство просвјете и културе Републике Српске у оквиру пројекта "Унапређење раног дјечијег раста и развоја путем јачања васпитачких и родитељских компетенција", уз подршку Канцеларије УНИЦЕФ-а у БиХ.