latinica  ћирилица
28/11/2019 |  20:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Французи протестовали против Црног петка

На десетине француских активиста блокирали су складиште компаније Амазон јужно од Париза у знак протеста против Црног петка, усљед појачаног противљења продајном феномену за који је група француских законодаваца захтијевала потпуну забрану.
Французи протестовали против Црног петка - Фото: AFP
Французи протестовали против Црног петкаФото: AFP

Демонстранти из климатске групе Пријатељи Земље у четвртак су раширили сијено, старе фрижидере и микроталасне рерне дуж прилазног пута који води до складишта у Бретињи-сир-Орж. Пред капијама су држали транспаренте са натписима “Амазон: За климу, за радна мјеста, зауставите ширење, зауставите претјерану производњу!“

Протест је завршен када је активисте растјерала полиција, преноси АП.

Очекује се још демонстрација уочи Црног петка.

Приговори климатских активиста добили су одређену подршку у Француској скупштини.

Неки француски законодавци желе да забране Црни петак који је прерастао у глобални феномен, иако произилази из специфично америчког празника: Дана захвалности, који се слави четвртког четвртка у новембру, а послије кога су у петак у продавницама велика снижења.

Француски законодавни одбор усвојио је у понедјељак амандман којим се предлаже забрана Црног петка, јер изазива “трошење ресурса“ и “претјерану потрошњу“.

О овом амандману, који је предложила бивша француска министарка заштите животне средине Делфин Бато, расправљаће се сљедећег мјесеца.