latinica  ћирилица
29/11/2019 |  07:54 ⇒ 09:44 | Аутор: РТРС

Деблокада инвестиција: Хоће ли политика и економија замијенити мјеста?

Милијарде на чекању. Тако би се најкраће могло описати вријеме до формирања новог Савјета министара.

Низ пројеката, тринаест мјесеци након избора, чека да на љествици приоритета политика и економија замијене мјеста.

Зоран Тегелтија најављује да ће то и учинити. У томе има подршку привредника, економиста, али и политичара.

Сагласни да у наредне три године, колико је остало до краја мандата, на овом путу нико нема право на грешку.

Међу бројним пројектима, чија би реализација ускоро требало да почне је и водовод и канализација у Градишци. Око 20 милиона евра за ове намјене одавно чека да буду завршене процедуре у Сарајеву, да их одобри Парламентарна скуптшина БиХ.

- Предвиђено је да се ради каналисање и пречишћавање отпадних вода нашег града и рехабилитација постојеће канализационе мреже - рекао је дирктор Водовода Градишка Сандро Зеничанин.

Ово је само кап у мору пројеката, који су због тромости административног апарата или незаинтересованости одговорних на нивоу БиХ гурнути у страну. План нове власти која би ускоро требало да буде формирана јесте да све то убрза. Милијарде су у инфраструктурним пројектима, па привредници, економисти и руководство Републике Српске нема дилему чему треба дати предност.

- Када буде завршено формирање Савјета министара биће деблокирана средства за наставак изградње дионице аутопута од ентитетске линије код Добоја до мјеста Јоховац за шта је обезбјеђено 150 милиона евра - истакао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Економисти рачунају колико само у инфраструктурним пројектима има новца на чекању. Кажу то није мало, ако се зна да то за собом повлачи и нова радна мјеста, запошљавање и већи бруто друштвени производ.

- Отприлике двије милијарде пројеката је на чекању због ове ситуације у којој се налазим - каже економиста Александар Љубоја.

Видео можете погледати и на нашем Јутјуб каналу: