latinica  ћирилица
29/11/2019 |  08:48 ⇒ 10:17 | Аутор: РТС

Албанију јутрос погодио нови земљотрес

Нови земљотрес јачине 3,4 јединицe Рихтера потресао је Албанију јутрос у 6.50. Епицентар је био на 33 километра од Тиране, на дубини од само два километра.

Синоћ у 23 сата још јачи потрес - 4,5 јединица Рихтера. Према посљедњим подацима у разорном земљотресу који је у уторак погодио Албанију живот је изгубило 49 људи. Истовремено, наставља се грозничава потрага за преживјелима под рушевинама.

Док се утврђују размјере материјалне штете и трошкови санирања посљедица страховито разорног земљотреса од 6,4 јединица Рихтера, Министарство одбране Албаније објавило је на сајту имена до сада пронађених 46 жртава. Повријеђено је скоро 700 људи.

Локални медији јављају да је обустављена спасилачка потрага у Туману, али да су у Драчу екипе још на терену. Међу њима и тим из Србије.

- Тренутно радимо на спасавању на овој локацији, на проналаженју двије особе. У овој операцији учествују тимови из Турске, Сјеверне Македоније, локалне службе и чланови српског Министарства унутрашњих послова. Лоцирали смо једну особу, радимо на њеном извлачењу и наставићемо све док не пронађемо и другу особу - рекао је члан српског тима за ванредне ситуације из Драча Давор Видовић.

На терену су и спасилачки тимови из Италије, Грчке, Швајцарске и Румуније који непрестано раде. Укупно 56 спасилаца.

У најгоре погођеним регионима Тумана и Драча, ванредно стање биће на снази мјесец дана.

Након најснажнијег удара, услиједило је чак 500 накнадних, од којих су неки били јачи од пет јединица Рихтера. Многи становници принуђени су да ноћи проводе у шаторима.

- Моја кућа је претрпила велику штету у земљотресу. Моја породица, моја дјеца, спавају на отвореном, остали смо без свега - рекао је Тахир Аксхами из Драча.

Влада у Тирани обећава да ће до краја следеће године изградити нове куће за све који су их изгубили.

Премијер Еди Рама апелује на сународнике у земљи и иностранству да угроженима престану да шаљу храну и одјећу, већ да је крајње време за новчане донације.