latinica  ћирилица
29/11/2019 |  09:40 ⇒ 13:15 | Аутор: Глас Српске

Радмановић: Програм реформи није ни сличан АНП-у

Програм реформи који је усвојило Предсједништво је на неки начин мали корак назад на "НАТО путу БиХ" јер у том документу се уопште не спомиње Акциони план за чланство (МАП) што је процес који пролазе све земље на путу у НАТО. Питање чланства БиХ није на дневном реду, а сада није ни МАП, тврди Небојша Радмановић, замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ и потпредсједник СНСД-а.

У интервјуу за Глас Српске Радмановић открива нове детаље из документа који је и даље закључан у Предсједништву БиХ, али о чијем садржају је врх СНСД-а информисао лидер странке Милорад Додик. Радмановић тврди да је овај документ посљедица компромиса на којем мора да почива БиХ.

- Програм реформи које је усвојило Предсједништво није Годишњи национални план (АНП). Није ни сличан томе - истиче Радмановић.

Он каже да документ не прејудицира чланство у НАТО-у.

- АНП прејудицира све супротно од оног што је наведено у Програму реформи и тачно говори о корацима. Ставља у игру Преглед одбране који је потпуно лош, а тога у Програму реформи нема. Зато је важна та реченица у којој се не прејудицира чланство у НАТО, јер онда нема ни чланства у МАП-у. Нигдје се не спомиње МАП. Овдје нема ријечи о томе - поручио је Радмановић.

Он истиче да се у документу не помиње војна неутралност, додајући да би то изазавало другу врсту реакција.

- Није се одустало до сарадње са НАТО-ом. Оставља се могућност да се евентуално догоди нека друга ситуација. Даље, важна разлика у односу на АНП је у систему реформи. Не говори се о фамозних два одсто БДП које треба издвајати за Оружане снаге. Нема те кључне реченице о два одсто која притишће и друге земље. Нема ништа о реформи полиције, која је била важна у АНП-у. Све је доведено у контекст двадесетак страница реформи које би иначе радили и да нема НАТО-а. Лично мислим да је ово добро за све у БиХ јер су политички кругови у Сарајеву схватили да неће добити ништа ако буду инсистирали на АНП-у. То и јесте БиХ, сви морају попуштати - појашњава Радмановић.

Он је додао да ће из БиХ на крају отићи неки папир у НАТО.

- Неки папир је морао бити упућен. Дошло се у фазу да морамо нешто рећи када је та прича у питању. А ако желите нешто да договарате на нивоу БиХ, морате правити компромисе, али се морамо навикнути да они не буду на штету било кога. Ово јесте оптимално рјешење. Да је усвојен АНП, било би на нашу штету, да није било ништа било би на штету оних који хоће у НАТО. И не треба то крити, представници два народа желе у НАТО - прича Радмановић, напомињући да не вјерује да из  Брисела може доћи порука да слиједи активација МАП-а, јер би то направило додатне проблеме.

Радмановић је одговорио и на питање зашто је документ под кључем

-  То бисте морали да питате чланове Предсједништва. Додик је желио да то дамо посланицима, али одлука Предсједништва је да то буде објелодањено кад буде послато у Брисел. Ми смо испричали скоро све што има па се не види зашто је практично под кључем, али таква је одлука. Али можда је то добро због убрзања процеса формирања Савјета министара. У Сарајеву су политичари рекли да је то наставак пута у НАТО, овдје у Бањалуци смо рекли да није. Покушао је Додик да нама и коалиционом партнерима објасни о чему се ради из чега смо схватили све ово што говорим. Нема тих корака и зато смо јединствени, осим опозиције која није ни гласала за војну неутралност. Они лутају, не сналазе се уопште - рекао је Радмановић.

Он је нагласио да се журба огледа у ставу Запада да је штетан утицај Русије на овим просторима.

- НСРС је донијела резолуцију о војној неутралности. То је неутралност и према НАТО и према источним варијантама. Тај сигнал из Брисела је значио да неко жели да пожури прије него што се ситуација у вези са резолуцијом стабилизује. Истовремено, имамо став Запада о, како они кажу, погубном утицају Русије на овом простору. Ту сигурно јесу разлози за журбу. Јер потпуно је небитно НАТО-у да због војног аспекта укључи БиХ. Свакако смо окружени земљама које су у НАТО, а немамо ни претјерано способну војску - истакао је Радмановић.

И док је став Хрвата у БиХ јасан, јер на путу за НАТО прате матицу, остаје нејасно зашто су Бошњаци за ту причу.

- То је питање за ширу анализу о борби Бошњака за национални идентитет, за неку фиктивну државу које нема, за неку хиљадугодишњу причу и одатле би се могли изводити закључци. Пут према НАТО-у је почео када је Турска била друга или трећа по важности чланица те алијансе - поручио је Радмановић.

Он тврди да иницијатива за измјене Пословника Представничког дома коју су покренули ПДП и СДС није испровоцирала договор о формирању Савјета министара

- Нама је био интерес да ради Савјет министара. Свима је одговарало покретање овог питања осим појединцима који пет година сједе у Савјету министара, без подлоге у гласовима. Није кључ била иницијатива, она се родила у ко зна чијим главама, а за мене је потпуно запрепашћујуће да су четири посланика из РС то покренула. Оба лидера партија разумију одлично да је то удар на равноправност који може да има посљедице. Да је тако показује потпуна подршка свих из ФБиХ осим ХДЗ-а БиХ том приједлогу. Наш приједлог за састав комисија јесте испровоциран. Али не и формирање Савјета министара - истакао је Радмановић.

Небојша Радмановић је поручио да је основна идејада три министра буду из реда СНСД-а, а три замјеника из реда партнерских странака, и да је то скоро усаглашено, Али да нису сва имена договорена.