latinica  ћирилица
29/11/2019 |  09:57 | Аутор: СРНА

Радановић: Српска села без струје

У ФБиХ струју још немају укупно 163 села која су према попису из 1991. године била насељена српским становништвом, каже предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

Радановић је навео да се највећи дио тих села налази у Унско-санском и Ливањском кантону.

- Нека од тих села у ФБиХ данас су пуста због тога што пријератно становништво не жели да се врати на огњишта јер им нису обезбијеђени основни услови за живот. Без струје, воде и посла, повратак у та села је немогућ - рекао је Радановић за "Еуроблиц".

Према његовим ријечима, с друге стране, има на десетине села у која су се Срби вратили у нади да ће им временом струја бити уведена у куће, али им је у чекању прошло 20 година.

Радановић као примјер наводи село Пркоси у Унско-санском кантону у које су Срби почели да се враћају још 1999. године, када им је обећано да ће струју добити наредне године, и тако им се обећава из године у годину.

У селу данас има 17 повратника, који и даље живе у мраку.

- Чак се деси да на зиму напада велики снијег и да надлежне службе уопште не очисте прилазни пут ка том селу, па ти људи остану потпуно одсјечени од свијета - каже Радановић.

Он је додао да су се становници тих села и српски представници у безброј наврата обраћали надлежним институцијама, како у Федерацији, тако и на нивоу БиХ, али и међународним организацијама, те тражили да буде обезбијеђена струја у овим мјестима, међутим, на њихове вапаје до сада нико није реаговао.

Због свега тога, каже Радановић, може се закључити једино да се повратак Срба у Федерацију намјерно опструише, јер без струје нико неће одлучити да се врати на огњиште.

- Молбе су упућиване од локалних власти, преко ентитетских, па до нивоа БиХ, али безуспјешно. Обратиш се једној институцији, она те упути на другу и тако већ више од 20 година. Не могу вјеровати да не постоји интерес "Електродистрибуције" да уведе струју људима у куће. Па, и они ће од тога имати користи јер ће имати приходе - наводи Радановић.