X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
29/11/2019 |  10:17 ⇒ 10:55 | Извор: ТАНЈУГ

Foreign Affairs: Готово је, САД су изгубиле

Кина је постала централна сила у глобалној политици, а како пише амерички лист Foreign Affairs од 2019. године, превазишла је САД по величини дипломатске мреже.
САД  (Фото: Спутњик) -
САД (Фото: Спутњик)

Деценијама је Вашингтон имао највећу такву мрежу на свијету. Сада је има Кина која може да се похвали са 276 диломатских мисија - укључујући амбасаде, конзулате и сталне мисије при међународним организацијама. САД, са друге стране, имају 273 дипломатских мисија, наводи лист.

Ова промјена би могла да представља прекретницу у такмичењу великих сила.

Некада су САД уживале глобални примат у тој области, али сада се однос изједначава. Тако је Пекинг отворио пет нових амбасада у посљедње двије године: у Буркини Фасо, Доминиканској Републици, Ел Салвадору, Гамбији и Сао Томе Принципеу.

Док су Пекинг и Вашингтон изједначени по броју амбасада, Кина је непревазиђена по броју конзулата у свијету - има их 96 док САД има 88.

Амбасаде рефлектују политичку моћ, а конзулати су одраз економске снаге. фокус Кине на конзулате је у складу са њеним усредсређивањем на унапређење економске дипломатије у односу на традиционалну.

Тако је 41 конзулат Кине лоциран у Азији а 28 их је у Европи.

То је у складу са кинеском инфраструктурном иницијативом Појас и пут, чија се вриједност мери трилионима долара а циљ јој је да боље повеже Кину са овим регионима, наводи амерички магазин.