latinica  ћирилица
29/11/2019 |  11:14 ⇒ 12:23 | Аутор: РТРС

Пале: Пети Зборник радова о значају српског језика и књижевности

На Филозофском факултету у Палама промовисан је пети Зборник радова о значају српског језика и књижевности за очување идентитета Републике Српске. Издавање зборника подржала су ресорна министарства Српске, настављајући пројекат започет 2012. године.

Српски језик и ћирилица, као основни идентитетски критеријум Срба, основ су очувања идентитета Републике Српске. Највећи удар на српску културу је у БиХ, још од Калајевог покушаја увођења босанског језика, истакнуто је на промоцији Зборника, који за циљ има да укаже да је БиХ културолошко и идентитетско упориште Срба, колико и Србија, а можда и више.

- Република Српска може да се брани економски било како, а ако се идентитетски не одбрани она неће бити српска, друкчије речено нас неће бити. Србија је нама матица, али кад ви мало боље погледате видјећете колико је тога српског матичног у књижевности БиХ. Ту је Повеља Кулина бана, први писани ћирилички споменик на српском народном језику, ту је Мирослављево јеванђеље, Хумски документ - истакао је уредник Зборника Милош Ковачевић.

Пети Зборник посвећен је великанима српске књижевности који су поријеклом из БиХ, али су из различитих разлога отишли у Србију -од Филипа Вишњића, преко Бранка Ћопића до Моме Капора.

- Ту се сад показују двије врло битне ствари. Једна је она која би требала да буде општепозната, а нажалост није, а то је да је српски језик јединствен, а друга ствар је оно јединство у различитости - каже Саша Кнежевић, професор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Пети зборник садржи научне радове 15 аутора, професора са факултета у Палама и Бањалуци, те Београда и Крагујевца. Девет радова је из лингвистичке, а шест из књижевно-теоријске области.