latinica  ћирилица
29/11/2019 |  12:07 ⇒ 12:18 | Аутор: СРНА

Под знаком питања опредјељење Европске комисије за проширење ЕУ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да чињеница да у Европској унији /ЕУ/ постоје земље које не дају сагласност за њено проширење доводи у питање опредјељење и политику Европске комисије да се настави са тим процесом.

Додик је истакао да треба сагледати шта значе најаве да ће бити мијењане процедуре у вези са приступањем ЕУ.

- Ми те процедуре не доносимо, нити на њих можемо да утичемо, али оне су још непознате. Приједлог Француске говори о томе да треба мијењати брзину и тај процес учинити реверзибилним, што значи да можете да дођете до уласка у ЕУ и да једна земља каже морате се вратити на почетак - рекао је Додик новинарима у Бањалуци, говорећи о томе која су очекивања од новог сазива Европске комисије у погледу европске интеграције балканских земаља.

Према његовим ријечима, чињенице указују да данас 16 од 28 земаља чланица ЕУ не би могло да прође процедуру коју ЕУ захтијева од кандидата за чланство.

- Ми смо дошли до краја тог процеса и пролазимо најжешћу и најригорознију процедуру. Они који су раније ушли у ЕУ то нису пролазили и данас не могу чак да испуне оно што ЕУ тражи од нас - каже Додик.

Он је додао да БиХ треба да настави европске интеграције, али да би било добро да буде анализирано колико је то корисно и да кретање на том путу прилагоди својим потребама, а не само пројекцијама и плановима које јој намећу са стране.

- Залажем се за то да Република Српска, Федерација БиХ и заједнички ниво развију капацитете који ће више рачуна водити о нама. Мораћемо да се више оспособимо за дијалог - рекао је Додик.

Он је оцијенио да ће нова администрација ЕУ бити суочена са озбиљним унутрашњим изазовима и да ће Брегзит бити главна тема првих година рада нове Европске комисије.