X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
29/11/2019 |  15:25 ⇒ 15:28 | Извор: СРНА

БИА поднијела кривичне пријаве због шпијунирања у корист Хрватске

Безбједносно-информативна агенција поднијела је кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву у Сремској Митровици против бившег припадника МУП-а Србије Дражена Летића и хрватског полицијског инспектора Николе Кајкића /46/ због сумње у шпијунажу у корист хрватских безбједносних и политичких структура.
БИА - Фото: Novosti.rs
БИАФото: Novosti.rs

У саопштењу БИА наводи се да су прикупљени подаци који указују на постојање основане сумње да је Летић тајно и уз материјалну надокнаду, по налозима припадника хрватских безбједносних и политичких структура, те лица која се налазе у прикривеној служби Сигурносно-обавјештајне агенције Хрватске, прикупљао информације обавјештајног карактера на територији Србије.

Летић је преносио ове информације страним обавјештајним чиниоцима и предузимао активности којима је помагао рад хрватских обавјештајних структура, које су усмјерене на угрожавање националне безбједности Србије, као и њених међународно-политичких и економских интереса.

У саопштењу се истиче да је Летић дио сарадничке мреже више држављана Србије, коју је током претходних година оформио и користио држављанин Хрватске Никола Кајкић, за прикупљање обавјештајних информација, врбовање лица за сарадњу са хрватским правосуђем, као и за долажење до документације која би била злоупотријебљена у спољнополитичке сврхе, с циљем дискредитације Србије.

Кајкић је инспектор у Одјељењу за тероризам и екстремно насиље у Полицијској управи Вуковарско-сремској и предсједник Националног синдиката полиције Хрватске.

Он је, својевремено, у периоду најинтензивнијег коришћења Летића у обавештајне сврхе, обављао и функцију шефа Истражног тима за ратне злочине, који су заједнички формирали МУП Хрватске, Државно тужилаштво и СОА.

Тим је био формиран ради поновног покретања истражних радњи у вези са ратним злочинима почињеним против лица хрватског поријекла за вријеме грађанског рата у Хрватској, а нарочито у случајевима који су већ окончани правоснажним пресудама Посебног одјељења Окружног суда у Београду за ратне злочине.

БИА је установила да је Кајкић своје ангажовање на територији Србије спроводио илегално, реализујући тајне, конспиративне и обавјештајне активности, мимо постојећих процедура и званичних канала комуникације и сарадње који постоје између полицијских и правосудних структура двије земље у вези са истрагама и процесуирањем окривљених за ратне злочине.

Кајкић је то радио по налогу хрватске обавјештајне службе и десничарских политичких структура у Хрватској.

Циљ је био да се пред међународним инстанцама доведе у питање способност правосудних институција Србије да поступају у складу са законом, да се укаже на наводни политички утицај на поменуте одлуке суда, те да се угрозе безбједност, политички положај и економска стабилност Србије.

У саопштењу БИА се напомиње да је Летић ухапшен 13. јула у међународној полицијској акцији Србије, Хрватске, Чешке и Швајцарске, као припадник међународне организоване криминалне групе, предвођене америчким држављанином Мајклом Доковићем, чије је право име Иљмија Фрључкић.

Хапшење је извршено приликом покушаја кријумчарења 600 килограма кокаина вриједног око 18 милиона евра из Уругваја у Швајцарску.

За разлику од Летића, Кајкић је тренутно недоступан истражним органима Србије јер се тренутно налази ван граница земље.