latinica  ћирилица
29/11/2019 |  15:30 | Аутор: СРНА

Подршка Mоскве о питању Kосова и Mетохије

Замјеник министра спољних послова Русије Александар Грушко данас је потврдио подршку Москве ставовима Београда у вези са Косовом и Метохијом, истичући да Русија осуђује једностране акције Приштине усмјерене према Србима на Косову и Метохији.
Дачић и Грушко -
Дачић и Грушко

Грушко је рекао да се Москва чврсто залаже да Београд и Приштину постигну договор прихватљив за обје стране, а који је, како је навео, заснован на међународном праву и на Резолуцији 1244 Савјета безбједности УН.

Он је на конференцији за новинаре са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем рекао да Москва осуђује једностране акције Приштине усмјерене према Србима на Косову и Метохији, као и таксе које увела на српску робу.

Према његовим ријечима, Москва се противи и стварању војске самопроглашеног Косова, што је у супротности са Резолуцијом Савјета безбједности УН 1244.

Грушко је рекао и да је са Дачићем разговарао и о економској сарадњи двије државе, а посебно о сарадњи у области енергетике.

Он је навео и да радови на гасоводу "Турски ток" од Бугарске преко Србије до Мађарске иду по плану и да ће полагање цјевовода бити завршено у предвиђеном року.

Дачић је рекао да су он и Грушко заједнички оцијенили да се односи двије државе успјешно развијају на свим пољима и да су на највишем нивоу у историји.

- Велика очекивања постоје и од посjете предсjедника Србије Александра Вучића Сочију 4. децембра и разговора са руским предсjедником Владимиром Путином. То ће бити корак даље у развоју пријатељских осноса - истакао је Дачић.

Он је напоменуо и да се очекује, почетком наредне године, посјета руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова Србији, а да ће претходно, у децембру у Москви бити одржан састанак Мјешовитог комитета за сарадњу двије државе.

Дачић је рекао да се сарадња Србије и Русије одвија у областима културе, науке економије, као и безбједности и одбране.

Према његовим ријечима, сарадња Београда и Москве у области одбране одвија се с циљем јачања и утврђивања војне неутралности Србије.

- Војна сарадња није усмjерена ни против кога већ на јачање наших капацитета. Наш једини интерес јесте интерес Србије и наше безбjедности - рекао је Дачић.

Он је додао да је спољнотрговинска размјена двије земље прошле године износила три милијарде долара, да се ове године приближила тој цифри, а да је циљ да у наредном периоду износи четири милијарде долара годишње.