latinica  ћирилица
29/11/2019 |  15:58 ⇒ 18:04 | Аутор: РТРС

УКЦ и "Супербрке" заједно у борби за мушко здравље

Мјесец новембар посвећен је промоцији мушког здравља као и скретању пажње на карцином простате.

Рано дијагностификована болест изљечива је у 98 одсто случајева.

Универзитетско клинички центар Републике Српске и Удружење "Супербрке", четврти пут били су заједно у борби против ове болести.

Тумори тестиса погађају млађу добну скупину мушкараца од 20. до 40. године живота. Поражавајуће је, кажу стручњаци, да је ово један од ријетких карцинома који је физички доступан, а који, нажалост, не буде на вријеме третиран.

Специјалиста онколог из Клинике за онкологију УКЦ Републике Српске у Бањалуци Радмила Рашета рекла је да је потребно што више подизати свијест друштва о овој болести.

- Од степена проширености болести зависи да ли ће ток лијечења бити агресивнији или мање агресиван за пацијента - рекла је Рашета.

Начелник Клинике за урологију у УКЦ Српске Милан Жигић рекао је да је карцином простате болест која се најчешће дијагностификује код мушкараца старијих од 50 година.

- Редовни превентивни уролошки прегледи су веома значајни, те апелујем да сви мушкарци воде рачуна о здрављу, да би избјегли компликације - напоменуо је Жигић.

Удружење "Супербрке" на занимљив начин скреће пажњу на мушке болести током мјесеца новембра и тако подржава глобални покрет Мовембер.

- Морамо сви заједно да се боримо у разбијању стигми, како се мушкарци не би стидјели болести, нити прегледа, али и да науче како да ураде самопреглед - рекао је Филип Јаковљевић, представник овог удружења.

Приход који буде прикупљен хуманитарном акцијом коју проводе "Супербрке", намијењен је за лијечење обољелих од карцинома тестиса.